Böyle Bir Şey Tarihte Hiç Yaşanmadı! Türkiye'ye Etkisi Çok Büyük Olacak...

Böyle Bir Şey Tarihte Hiç Yaşanmadı! Türkiye'ye Etkisi Çok Büyük Olacak...
Afrika'da mart ayında yapılan sıcaklık ölçümleri, 11 Mart itibarıyla insanlık tarihinde ölçülen en yüksek sıcaklıkların görülmesine neden olurken, bu durum tarihin en bunaltıcı yaz mevsiminin geçeceğine yönelik bir işaret olarak yorumlandı. El Nino etkisiyle meydana gelecek Afrika merkezli sıcak hava dalgaları, Türkiye'de de kavurucu bir yaz yaşanmasına neden olacak.

El Nino etkisiyle her yaz mevsimi, bir öncekinden sıcak olmaya devam ediyor.

Afrika kıtasında 11 Mart tarihinde yapılan ölçümler, her yıl aynı tarihte yapılan ölçümleri geride bırakarak tüm zamanların en sıcak derecelerinin tespit edilmesine neden oldu.

Bu durum, dünyayı yeni bir kavurucu yazın beklediği şeklinde yorumlanırken, Afrika merkezli ortaya çıkacak birçok sıcak hava kütlesinin yolu Türkiye'den geçecek.

BİRÇOK ÜLKEDE YAPILAN ÖLÇÜMLER GÖRENLERİ ÜRKÜTTÜ

Kamerun, Gine ve Mauritius dahil olmak üzere, kara kıtanın birçok farklı bölgesinde yapılan ölçümlerin hepsi ortak bir sonuç verirken, ölçülen sıcaklıklar önceki yıllara göre belirgin bir şekilde yükselmiş durumda.

sic2.jpgİklim bilimci Maximiliano Herrera, "Kuzeyden güneye, batıdan doğuya hemen hemen her ülkede rekorlar kırıldı. İklim tarihinde dünyanın hiçbir yerinde buna benzer bir şey yaşanmadı" sözleriyle yaşanan durumun vehametini gözler önüne serdi.

"TARİHTEKİ HİÇBİR OLAY BU DURUMUN YANINA YAKLAŞAMAZ"

Herrera, yaşananları iklim tarihindeki en sıra dışı olay şeklinde özetlerken, ölçümler hakkında "Bugün yaşananlar nesiller boyu hatırlanacak. Dünya iklim tarihindeki tek bir olay bile bu tablonun yanına yaklaşamaz" ifadelerini kullandı.

11 Mart tarihinde yapılan ölçümlerde Kamerun'da +45,5 °C gibi şaşırtıcı bir sıcaklık kaydedildi; bu, Mart ayının en sıcak günü için yeni bir ulusal rekor olarak kayıtlara geçerken, Gana'da sıcaklık +43,8 °C'ye ulaşarak Mart ayı için yeni bir tarihi zirve oldu.

Nijer'de de durum farklı değildi. Neredeyse tüm ölçüm istasyonlarında aylık rekorlar kırıldı: sıcaklıklar +45 °C'ye yükseldi.

Burkina Faso da ülke genelinde aylık en yüksek seviyeleri kaydetti.

Mali, Bougouni'deki sıcaklıkların +44°C'ye ulaşmasıyla tarihteki en sıcak gününü kaydederken, Komorlar da +36,1°C sıcaklıkla rekordaki en sıcak gününü kaydetti.

SICAKLIKLAR TÜRKİYE'Yİ DE TEHDİT EDİYOR

Uzmanlar, yaşanan olağanüstü sıcaklıkların Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkeler için iki farklı tehdit oluşturduğunu belirtti. Bunlardan ilki, oluşacak olağanüstü sıcaklıkların Türkiye'yi de etkisi altına alacağı ve geçmiş yıllara oranla çok daha sıcak yaz mevsimlerinin yaşanacağı yönünde.

İkinci tehdit ise, Afrika'nın birçok bölümünde yaşanılamayacak boyuttaki sıcaklıklar, yeni bir mülteci topluluğuna neden olacak. Özellikle Afrika'nın orta kesimindeki milyonların, ilerleyen yıllarda Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere doğru göç edebileceği tahmin ediliyor.

Bu kalabalık kitle, Avrupa, Orta Doğu ülekeleri ve Türkiye için yeni bir potansiyel tehlike olarak isimlendiriliyor.

Etiketler :