Bitmek bilmeyen hatalar zinciri: Yanlış teşhis, yanlış ameliyat

Bitmek bilmeyen hatalar zinciri: Yanlış teşhis, yanlış ameliyat
2020 Kasım ayında Bursa'da özel bir hastaneye başvuran 39 yaşındaki Derya Kara'nın kanser riski nedeniyle rahmi ve sağlıklı yumurtalığı alındı. Ameliyat sonrası şikayetleri geçmeyen Kara'ya devlet hastanesinde mide rahatsızlığı teşhis konuldu. Artık anne olamayacağını belirten Kara'nın ameliyatı yapan doktor hakkında Tabipler Odası'na yaptığı başvuru da sonuçsuz kaldı.

Derya Kara; düzensiz regl, geçmeyen kanama ve şiddetli ağrı şikayetiyle 2020 Kasım ayında Bursa'da özel bir hastaneye başvurdu. Op. Dr. A.Ş. tarafından muayene edilen Kara'ya, sol yumurtalığında 4.5 cm'lik kist tespit edildiği söylendi. Kara'nın iddiasına göre, Dr. A.Ş., kendisine rahim kanseri ihtimali nedeniyle yumurtalıklarının ve rahminin alınması gerektiğini söyledi.

Çocuk sahibi olmak istediği için ameliyattan çekinen Kara'ya, yine iddiasına göre Dr. A.Ş., "Maalesef sana tek bir şık sunabilirim, bana 'Ya ameliyatı yap, ya ameliyatı yap' diyeceksin" dedi.

Doktor Şahin'in tutumu üzerine ameliyat olma kararı alan Kara'ya operasyon için tarih verildi. Kara, Dr. A. Ş. tarafından ameliyat gününe kadar kullanması için ilaçlar verildiğini ancak bu ilaçları kullandıkça ağrılarının daha da şiddetlenerek dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

Acil ameliyat

Ağrıları nedeniyle Doktor A.Ş.'ye cep telefonundan ulaşan Kara'ya ağrı kesici iğne kullanması tavsiye edildi. Ağrıları artan Kara, tekrar aynı hastaneye giderek muayene oldu.

Kara, Doktor Ş.'nin kendisini muayene ettikten sonra "Ameliyat gününü beklemeyeceğiz, seni hemen ameliyata alacağız" dediğini aktardı. Bu sırada ağrılarından dolayı kendisine 'morfin' yapıldığını ileri süren Kara, ilaç etkisindeyken ameliyata alınabilmesi için belgelerin imzalatıldığını ve o esnada 'kafasının yerinde olmadığını' söyledi.

'Yumurtalığının bir tanesini almadım'

3.5 saatlik ameliyat sonrasında ağrıları devam eden Kara'nın anlatımına göre, ertesi sabah taburcu edilmek istendi. İddiasına göre, Op. Dr. A.Ş. ile aralarında şu diyalog geçti:

-Derya Kara: Ağrılarım hala devam ediyor, şiddetli ağrılar çekiyorum.

-Op. Dr. A. Ş.: E, o kadar olacak. Karnını baştan başa yardım, ameliyat ettim. Ve yumurtalığının bir tanesini almadım.

Bu diyalog sonrasında iki yumurtalığından birinin alınmadığını öğrenen Kara, hangi yumurtalığının alınmadığını öğrenemedi. Daha sonra hastaneden taburcu edildi.

Ameliyat sonrası verilen ilaçları düzenli kullanan ancak şiddetli ağrıları devam eden Kara'ya doktoru, ağrı kesici iğne kullanmasını söyledi.

'Güzel görünce dayanamıyorum'

Kara'ya ameliyattan 1 ay sonra gittiği kontrolde yapılan işlemle ilgili bilgi verildi. Dr. A. Ş, Kara'ya "Her şey yolunda ama 4,5 cm kistin var" dedi. Bunun nasıl olabileceğini soran Kara'ya Doktor Ş., "Sol yumurtalığını bıraktık ya, orada 4,5 cm kistin var" cevabını verdi.

Kara, doktor ile arasında şu diyaloğun geçtiğini iddia etti:

-Derya Kara: Nasıl olur, zaten sol yumurtalığımda o kist vardı ben ameliyata girerken. Yine aynı kist var, n'olacak şimdi?

-Dr. Ş: Daha 40 günün dolmadı. Biraz takip edelim. Küçülürse küçülür, küçülmezse... Ne korkuyon be ya! Bir daha alıveririz, kurtulursun.

-Derya Kara: Siz beni doğramaya alıştınız doktor bey.

-Dr. Ş: Güzel görünce dayanamıyorum.

Kara, Dr. A.Ş.'nin tavrından ve kurduğu cümlelerden rahatsız olduğunu ifade etti.

Bu diyaloğun ardından evine giden Kara, eski tahlil sonuçlarını inceledi. Tahlillerini incelerken 2020'nin Kasım ayından beri sol yumurtalıkta kist olduğuna dair ultrason sonuçlarının farkına varan Kara, 'temiz' denilen sağ yumurtalığının alındığını anladı.

'Yanlış ameliyat'

Derya Kara, Gemlik Devlet Hastanesi'nden genel cerrahiden randevu aldı. Kara, devlet hastanesinde görevli doktora bütün tahlil sonuçlarını ve raporlarını vererek yaşadığı süreci anlattı. Kara'nın aktardığına göre, genel cerrah şöyle dedi:

"Ameliyat öncesi sol yumurtalıkta 4,5 cm'lik kistin var, alınmamış. Sağ yumurtalığın temizmiş, alınmış. Bu patoloji sonucuna göre senin rahmin temizmiş"

Aktarılana göre, aynı devlet hastanesinin kadın doğum uzmanına raporlarını gösteren Kara'ya doktor tarafından, "Neye dayanarak ameliyat edildiğini ve senin de o esnada ne durumda olduğunu bilmiyorum ama bu patoloji sonuçlarına göre, 5 aylık ve 10 aylık tedavi süreci uyguluyoruz. Bu tedaviye yanıt verilmezse o zaman ameliyata alıyoruz. O zaman rahim ve yumurtalıkları alıyoruz. Senin sol yumurtalığında kist varmış. Niye o değil de sağ alınmış" denildi.

Derya Kara, bunun üzerine başka bir özel hastaneye ve tanıdıklarının önerdiği bir doktora daha gittiğini bütün doktorların 'yanlış ameliyat' konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Ağrıların nedeni 'mide mikrobu'

Derya Kara ayrıca, Op. Dr. A. Ş.'nin kendisine ameliyat sırasında bağırsaklarında 'tolitler' gördüğünü ve bağırsak kanseri olabileceğini söyleyerek, kontrol olması gerektiğini söylediğini aktardı. Bunun üzerine Gemlik Devlet Hastanesi'nde gerekli kontrollerini olan Kara'nın halk arasında 'Mide Mikrobu' ismiyle bilinen Helikobakter pilori ve Gastrit rahatsızlıklarından muzdarip olduğunu öğrendi. Bunun üzerine gerekli ilaç tedavisini olduğunu aktaran Kara, tüm ağrılarının bu mide mikrobundan kaynaklandığını belirtti.

Artık anne olamayacağını rahmi ve sağlıklı yumurtalığının alındığını söyleyen Kara,Op. Dr. A.Ş. hakkında hukuki işlemleri başlattığını söyledi.

Bursa Tabipler Odası 'mesleki kusur bulunmadığı kanaatine' vardı

Derya Kara, avukatı aracılığıyla Bursa Tabipler Odası'na ve diğer gerekli yerlere şikayette bulundu. Bursa Tabip Odası, Kara'nın avukatına yazdığı yazıda, "Dr. A. Ş'nin 12.10.2021 tarihli 'hekimin hatalı teşhis ve tedavisi ile kasten yaralama' iddianız ile ilgili yazılı açıklamasını değerlendiren Yönetim Kurulumuz hekimin mesleki kusuru bulunmadığı kanaatine vararak soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar vermiştir" dedi.

'Mahkemede görüşeceğiz'

Derya Kara, eşi AKP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili olan Dr. A.Ş.'in korunduğunu iddia etti.

Kendisine ulaştığımız Dr. A.Ş. ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. Konunun mahkemeye taşındığı için bu kararı aldığını söyleyen A.Ş. "Mahkemeye yansımış bir konu. Mahkemede görüşeceğiz" dedi.