Diplomasızlar hastanesini kim koruyor!

Diplomasızlar hastanesini kim koruyor!
Antakya'da özel bir hastanede çalışan hemşire M.Y., mesai arkadaşlarının diplomasız olduğunu öğrendi. İddiaya göre, hastane yönetimi hemşireye 'Diplomasız hemşireler daha ucuz, sizlerin maliyeti daha yüksek. Biz işimize geldiği gibi yaparız' dediler. Bunun yanlış olduğunu ifade eden M.Y'ye baskı uygulanmaya başlandı. halktv.com.tr'den Arda Ormancı, iddiaları araştırdı...

M.Y., 2010 yılında Hatay Antakya'da Özel Mozaik Hastanesi'nde hemşire olarak çalışmaya başladı. 10 sene boyunca bu hastanede hemşirelik yaptı. 2020 yılının son aylarında aynı hastanenin 3. kat kadın doğum servisi sorumlu hemşiresi S. N. K. ile sorun yaşanmaya başlandı. İddiasına göre S.N.K., M.Y.'e mobbing ve baskı uyguladı. Baskı ve mobbingin artması sonrası başhemşirelik yapan N. A.'a durumu anlattı.

'Diplomasız hemşireler daha ucuz'

M.Y.'nin savcılıkta aktardığı ifadesine göre, N.A. bu görüşme esnasında kendisine "S.N.K. diplomasız hemşire, hastanede yardımcı personel olarak gözüküyor. Bu yüzden işten çıkışını yapamam" dedi. M.Y. bunun üzerine, "Diplomasız bir kişi diplomalıya nasıl nöbet yazıp üstü olur?" diye sordu. N.A., "Ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin" dedi. Bu konuşma sonrasında N.A., M.Y'yi hastanenin yönetim kuruluna şikayet etti. Yönetim kurulu başkanı ve hastanenin doktorlarından Op. Jin. Dr. V. D., hastanenin içişlerine karışmaması gerektiğini söylediği M.Y.'ye, "Diplomasız hemşireler daha ucuz, sizlerin maliyeti daha yüksek. Sen karışmayacaksın, biz işimize geldiği gibi yaparız" ifadelerini kullandı.

İşten çıkarıldı

Bu görüşme sonrasında sağlık sorunları nedeniyle yıllardır gece nöbeti tutamayan M.Y.'den rapor istendi. Gece nöbet tutamayacağına dair raporu istendiği şekilde getiren M.Y.'ye yönetim kurulu başkanı V.D., "Gece nöbeti tutmayan hemşire ile çalışamam. Seni ücretsiz izne ayırıp daha sonra da çıkışını vereceğim" dedi. M.Y., 2021'in Nisan ayında işten çıkarıldı.

M.Y., Ağustos ayında savcılığa başvurdu. Savcılık konu hakkında inceleme başlattı. Soruşturma devam ediyor.

'Ekarte' edebilmek için gündüz çalıştırılıyorlar

İddiaya göre, hastanede 3. kat sorumlu hemşiresi S.N.K., H.K. ve M.E.Ö. isimli çalışanlar diplomasız hemşirelik yapıyor. M.Y.'nin savcılık ifadesine göre, hastanede fiilen başhemşirelik yapan N.A., bu hemşirelerin diplomasız olduğu için sürekli gündüz çalıştıklarını ifade ederken "Gündüz bir denetim olursa etraf kalabalık olacağından onları ekarte edebiliyoruz, gece fazla çalışan olmadığı için tutanak tutulabilir" diyor.

Soruşturmada ismi geçen şahitlerin ifadelerine göre, diplomasız hemşireler, mavi kodlu hastalara müdahale ediyor, serum takıyor, enjeksiyon yapıyor. Hatta 3. kat sorumlu hemşiresi olan S.N.K. diğer hemşirelere talimat veriyor.

Fiili başhemşire de 'diplomalı' değil

İddiaya göre, N.A. hastanede fiilen başhemşirelik yapıyor. Resmiyette başhemşire olan F.D.'nin hastane içerisinde sözü geçmiyor, başhemşireliği tamamen formaliteden ibaret. N.A., başhemşirelik yaptığı hastanede ameliyatlara giriyor, idari işleri yürütüyor, nöbetleri belirliyor.

N.A.'nın savcılıkta verdiği ifadeye göre, 2012-2015 yılları arası 'Hemşirelik Yetkisiyle Çalışır' belgesiyle Özel Mozaik Hastanesi'nde başhemşirelik yapıyor. 2015 yılında kanun değişikliğine istinaden görevden ayrılıyor ve yerine F.D. getiriliyor. N.A., görev değişikliğinden sonra da bazı resmi evraklara imza atmaya devam ediyor. İfadesine göre bu imzaları 'sehven' atıyor.

Ancak 2019 yılında yapılan hastane denetiminde hastanenin 100 üzerinden 96 puan alması sonrasında Özel Mozaik Hastanesi Genel Müdürü F.A., hastanenin kendi internet sitesinde bir yazı yayınlıyor. Söz konusu yazıda F.A. aldıkları puandan ötürü N.A.'ya 'Başhemşire' sıfatıyla teşekkür ediyor. F.A.'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Başta Kalite direktörümüz Ö.T. ve Baş Hemşiremiz N.A. olmak üzere bütün çalışanlarımızı emeklerinden dolayı kutluyor , ekip çalışmasıyla Hastanemizi daha yukarı taşıyacağımıza inanıyoruz"

Ayrıca, iddiaya göre, 14 Eylül 2021 tarihinde hastanenin internet sitesinden alınan ekran görüntüsünde 'Başhemşire' sıfatının önünde N.A'nın ismi yazmakta. Konu hakkında savcılık soruşturmasının başlatılması sonrasında ise F. D.'nin ismi yazılıyor. Ancak N. A.'nın ismi sayfadan kaldırılmayarak 'Başhemşire Yardımcısı' sıfatı veriliyor.

'Diplomasız hemşireler doğumda bebeğe zarar verdi'

Soruşturma dosyasında yer alan bir hasta yakınının ifadesine göre, S.Ç. isimli kadın hastanede bir erkek çocuk dünyaya getiriyor. Babası, bebeğin vücudunda morarma fark ediyor. Hastane doktorlarından F.B.A. doğumda bebeğin köprücük kemiğinin kırıldığını ifade ediyor. Bunun üzerine başka bir özel hastaneye sevk ediliyorlar. Soruşturmada ifadesi bulunan baba, "Bu olayın doğuma giren diplomasız hemşirelerden kaynaklandığını öğrendim" diyor.

'İl Sağlık Müdürlüğü'nden kardeş torpili' iddiası

Edinilen bilgiye göre, özel hastanenin yönetim kurulu başkanı V.D.'nin kardeşi, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü'nde 'Çalışan Sağlığı Birim Sorumlusu' S.D. İddiaya göre, M.Y. çalıştığı hastaneyi Sağlık Bakanlığı'na şikayet etmek istediği zaman S.D. durumu ağabeyine haber veriyor ve hastane yönetimi M.Y'yi arayarak tehditte bulunuyor. Hatta çalıştığı hastanelerden kovulması için diğer özel hastanelere baskı yapıyor.

Bir diğer iddia ise V.D. ve S.D. kardeşler arasındaki iletişim sayesinde hastanenin 'Baskın Denetim'lerden haberi oluyor ve önceden hazırlık yapılıyor. Alınan rekor puanın nedeni de yine iddiaya göre bu.

'Fahrettin Koca'nın arkadaşı'

Özel hastaneye yönelik bir diğer iddia ise, hastane doktorlarından A.A.'nın üniversiteden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın arkadaşı olduğu. Aktarılana göre, kendisi koronavirüs olduğunda Bakan Koca, ambulans helikopterle kendisini aldırarak 'özel tedavi' olmasını sağladı.

Etiketler :