Bitlis Esnafı isyan etti: Yüzlerce yıllık camiler, kemerler ve dükkanlar yıkılmak isteniyor

Bitlis’te kuşaklar boyu hizmet veren esnafın dükkanlarının olduğu sokak, tarihi kemer ve tarihi camiler, “dere üzerinde oldukları” gerekçesiyle yıkılmak isteniyor. Esnaf yıkım kararına tepki gösterdi.

Bitlis’te kuşaklar boyu hizmet veren esnafın dükkanlarının olduğu sokak, tarihi kemer ve tarihi camiler, “dere üzerinde oldukları” gerekçesiyle yıkılmak isteniyor. Yıkım kararına tepki gösteren, 120 yıllık büryan dükkanının esnafı Azmi usta, “Ailede 6. kuşağım. ‘Riskli alan’ diyorlar. Bir deprem dediler şimdi de dere yakını diyorlar. Dere yakınından uzağım. Buranın manevi değerini kimse parayla alamaz” dedi. Başka bir esnaf, “Ruslar bile geldi cami yıkmadı, bunlar 800 yıllık camileri yıkmaya gelmişler” dedi.

CHP Ekonomi ve Esnaf Masası üyesi milletvekilleri bölge ziyaretleri kapsamında Siirt’in ardından Bitlis’e geldi. CHP Ekonomi Masası Başkanı CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve Esnaf Masası Başkanı Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba beraberindeki heyet, Bitlis’te vatandaşla esnafla görüştü.

Heyet, şehirde dere üzerinde olduğu gerekçesiyle yıkılmak istenen tarihi dükkanları, kemerleri, camileri ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi.

'Suçumuz devletin yanında olmak mı?'

Milletvekillerine derdini anlatan 120 yıllık meşhur büryan yemeği dükkanının esnafı Azmi usta, şunları söyledi:

“Suçumuz devletin yanında olmak mı, insanlara ne yapmışız biz? Hep devletimizin yanında durduk, beni buradan şu köşeye götürsünler benim potansiyelim yarı yarıya düşecek, ben öleceğim ya” sözleriyle isyan etti. Azmi usta, “Ailede 6. Kuşağım. Riskli alan diyorlar. Bir deprem dediler şimdi de dere yakını diyorlar. Dere yakınından uzağım. Buranın manevi değerini kimse parayla alamaz. Ben dedemin, babamın kemiklerinin sızlamasının peşindeyim, paranın peşinde değilim”

'200 yıllık yapılara şimdi çürük diyorlar'

Belediye kiracısı bir esnaf, “Derenin üstündeki bütün yapılar sağlam.  200 yıllık yapılara şimdi çürük diyorlar. Yıkılmasını istemiyoruz, ekmeğimize sahip çıkmak istiyoruz. 2019 yılında hatırı sayılır paralar verilip tamir edildi şimdi yıkılıyor. Yeni verilen yerde iş yapamayız” dedi.

Başka bir vatandaş, “Hakkımızı Helal etmiyoruz. Her taraf yıkılıyor, telef oluyor. Bitlis’te her tarafı yıktı ekmeğimiz yok. Böyle adalet olur mu?” dedi.

'Ruslar bile geldi cami yıkmadı'

Bir başka esnaf, “Ruslar bile geldi cami yıkmadı, bunlar 800 yıllık camileri yıkmaya gelmişler” sözleriyle sitem etti. Buğday satarak geçimini sağlayan bir esnaf, “Bizler dördüncü beşinci kuşağız, dedelerimizden kalan dükkanlar bunlar. Yıkımdan sonra bizler nereye gideceğiz? Gösterdikleri yerler kümes hayvanı beslenecek olan yerler” diye konuştu.

'20 yıldır onlara oy verdik, bıktık artık bunlardan'

Kilimci, “Devlet bana zulüm yapıyor” diyerek şu sözlerle isyan etti:

“Hiçbir yasal düzeneği yok. 20 yıldır onlara oy verdik memlekete ne yapmışlar? Olanı da yıktılar. Bıktık artık bunlardan. İlla intihar mı edelim, ölelim mi?  Bizden önceki kuşak çiftçilik yapıyordu tarımı bitirdikleri gibi esnafı da bitirdiler. Benim bütün hesaplarım açıktır. Bin liralarını aldıysam bana haram olsun. Onlara lazımsa ben onlara vereyim. Hukuk da yok, gelmiş bana 50 bin TL para çıkarmış, ‘dükkanı boşaltıyorsun’ diyor. Bana resmi evrak göster, neye dayanıyorsun?”

'Sizden ne aldılarsa geri vereceğiz'

Başka bir buğday esnafı, “Burası babamdan bana kaldı. Bizden de evlatlarımıza kalacak tek ekmek teknesi burasıdır. Zorla 200 bin liraya burayı almaya çalışıyorlar. Bir dükkanın kirası olsa 6-7 bin TL. Biz bu parayı alsak iki yıl sadece kiraya veriyoruz, sonra biz ne yapacağız?” dedi. Öztrak, esnafın sitemine, “Sizden ne aldılarsa hepsini size geri vereceğiz” karşılığını verdi.  

 

Etiketler :