Birleşmiş Milletler'den operasyon uyarısı: 800 bin kişi göç edebilir
Suriye, Rusya desteğiyle İdlib'de operasyon düzenlemeye hazırlanırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Batı'ya "İdlib'de terörle mücadele operasyonunun önünde durmayın" diye seslendi.
Moskova'da Suudi mevkidaşı Adil el Cubeyr'le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavorv, "Batılı ortaklarımızın, muhaliflerin provokasyonlarına boyun eğmemelerini ve terörle mücadele operasyonuna engel olmamalarını umuyorum" dedi.
İdlib'deki hükûmet karşıtı örgütleri 'ortadan kaldırılması gereken 'çıbanlara' benzetti.
Lavrov, 'terörist' dediği örgütlerin sivilleri kalkan olarak kullandığını söyledi.
Rus bakan, İdlib'de Suriyeli muhalifler ile 'terörist' olarak tanımladığı kişiler arasında arasındaki ayrımla ilgili Türkiye ve Rusya arasında siyasi uzlaşı olduğunu da ifade etti.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ise, olası bir operasyonda 800 bin kişinin göçe zorlanacağı uyarısında bulundu. Şam'da Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan OCHA temsilcisi, olası bir harekatın insani krizi de tırmandıracağını söyledi.
Linda Tom, "Bölgede çatışmaların tırmanması durumunda, acil insani yardım ihtiyacında olan 800 bine yakın kişi göçe zorlanabilir. Bu çok yüksek bir rakam ve daha artabilir" dedi.
OCHA Başkanı John Ging da Güvenlik Konseyi'ne Suriye'nin İdlib vilayetinde tırmanan gerilimin 'daha önce görülmemiş bir insani acil durum' yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.
DİPLOMATİK İLİŞKİLER DEVAM EDİYOR
İdlib'e operasyon ihtimaline ilişkin diplomatik temaslar da devam ediyor.
Rus RIA haber ajansının aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Mikhail Bogdanov, İdlib ve Afrin bölgeleriyle ilgili İran, Türkiye, Suriye hükûmeti ve Suriye muhalefetiyle İdlib'teki durumu görüştü. Rusya'nın müttefiki Beşar Esad'ın İdlib'in kuzeyine operasyon düzenleyebileceği ihtimali de diplomatik çevrelerde kuvvetleniyor.
Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'te yaklaşık üç milyon kişi yaşıyor ancak yüz binlerce kişi savaşla beraber bölgeyi de terk etmek zorunda kaldı.
İdlib'den çevre bölgelere göç edenlerin çoğu BM ve diğer yardım kuruluşlarının Türkiye üzerinden yaptıkları yardımlarla gıda ve ilaç ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
OCHA sözcüsü, çatışmaların tırmanmasıyla bu yardımların da kesilebileceği kaygısı olduğunu söyledi. Tom, "İdlib çevresinde çok büyük bir insanlık felaketi yaşanabilir" dedi.
Suriye ordusu son aylardaki operasyonlarında Şam çevresi ve güney şehirleri dahil ülkenin üçte ikisini muhaliflerden geri aldı. Suriye'deki savaş nedeniyle yerinden edilenlerin toplam sayısının altı milyon olduğu düşünülüyor.