Biri damadıydı... Üç sarsıcı cinayet yaşadı: İsmailağa tarikatının şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?

Biri damadıydı... Üç sarsıcı cinayet yaşadı: İsmailağa tarikatının şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?
İsmailağa tarikatının şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu 20 gündür tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında yaşamını yitirdi. Adı birçok siyasiyle anılan Ustaosmanoğlu, cemaat içi ve dışı çekişmelerden kaynaklandığı değerlendirilen bir dizi olayla gündeme geldi.

İsmailağa Cemaatinin şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, 20 gündür tedavi gördüğü hastanede 95 yaşında öldü. Şeyhi olduğu cemaatine adını veren İsmailağa Camii'nde imam olarak göreve başlaması Ustaosmanoğlu'nun hayatında dönüm noktası oldu.

Şimdilerde 40 ülkeye yayılan faaliyet ağı ile Türkiye'deki en büyük dini cemaatlerinden biri olan cemaat, siyaset ile olan ilişkileri kadar 3 sarsıcı cinayetin de merkezinde yer aldı.

Bu sabah vefat ettiği açıklanan Mahmut Ustaosmanoğlu, 1927’de Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu. 10 yaşında iken, köyün imamlığını yapan babası Ali Ustaosmanoğlu ve annesi Fatma Ustaosmanoğlu’nun hocalığında hafızlığını tamamladı. Gençliğinin ilk yıllarında civar köylerdeki hocalar ders verdi. On altı yaşında icazet aldı. Bunun üzerine köyünde ders vermeye başladı.

Divriği'ye vaiz olarak atandı

Erken yaşta, daha askerlik çağına gelmeden talebelerine icazet verdi. 1951’in ramazan ayında, Sivas ili Divriği ilçesine vaiz olarak atandı. Yaptığı dini sohbetlerle çevresindeki insanların ilgisini çekti. Teyzesinin kızı Zehra ile evlendiğinde 16 yaşındaydı. Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu dünyaya geldi.

Şeyhi ile tanışması hayatını değiştirdi

Ustaosmanoğlu 1952 yılının sonlarında şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi, onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954 yılında İsmailağa'da imamlığa başladı. 1960 yılında Ali Haydar Efendi’nin ölümünün ardından Ustaosmanoğlu, Nakşibendi camiasında mürşidi Ali Haydar Efendi’nin yerini aldı ve daha güçlü bir figüre dönüştü.

42 yıl aynı camide imamlık yaptı

Ustaosmanoğlu, 1954’te başladığı İsmailağa Camisi imamlığı görevini emekli olduğu 1996 yılına dek sürdürdü. 1980’ler itibarıyla kurumsallaştığı düşünülen cemaate ismini veren de Ustaosmanoğlu’nun görev yaptığı İsmailağa Camisi oldu. 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen "Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu"ndan sonra kendisine “İslam’a Üstün Hizmet” ödülü verildi. İlk eşi Zehra Ustaosmanoğlu’nun ölümünün ardından Müşerref Ustaosmanoğlu ile evlendi.

Arifan Kitabevinden yayımlanan 20 kadar kitabı bulunan Ustaosmanoğlu’nun başında bulunduğu cemaat, dini faaliyetleri yanı sıra bir o kadar da siyasetle ilişki oldu.

Sakal, sarık ve cübbe zorunluluğu var

Hoca-talebe ilişkilerindeki disiplinle tanınan İsmailağa Cemaati, mensupları açısından gündelik yaşamın her alanını düzenlemesi ile dikkat çekiyor. Cemaate mensup erkekler, sakal bırakıp sarık ve cübbe kullanma zorunluluğu yüzünden kolaylıkla diğer cemaatlerin mensuplarından ayırt edilebiliyor.

Üç sarsıcı cinayet

İsmailağa Cemaati ve Ustaosmanoğlu, cemaat içi ve dışı çekişmelerden kaynaklandığı değerlendirilen bir dizi olayla gündeme geldi. İşte o olaylardan bazıları:

Üsküdar Müftüsü Ünal'ın öldürülmesi: 5 Temmuz 1982’de, Üsküdar’daki Namazgâh Camisi yakınlarındaki bir inşaatta, Üsküdar Müftüsü Hasan Ali Ünal’ın cesedi bulundu. Silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü anlaşılan Hasan Ali Ünal’ın ölümünde, İsmailağa Cemaati’nin parmağı olduğu kanısıyla soruşturma başlatıldı ve aralarında Mahmut Ustaosmanoğlu’nun da bulunduğu isimler İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı. İddiaya göre Mahmut Ustaosmanoğlu, İsmailağa Cemaati’nin faaliyetlerini engellemeye çalışan Üsküdar Müftüsü Hasan Ali Ünal’ın katli yönünde fetva vermiş, cinayetin faili olduğu sanılan Hamza Akdağ bu fetva üzerine Ünal’ı öldürme planı yapmıştı. İran’a kaçtığı düşünülen Akdağ’ın dosyası ayrıldı ancak cinayetin diğer iki zanlısı müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cinayet zanlılarının “fetva aldıklarını” söylediği Ustaosmanoğlu beraat etti.

Damadı camide öldürüldü: Mahmut Ustaosmanoğlu’nun damadı Hızır Ali Muratoğlu, 1991’de Fatih’teki Çukurbostan Camisi’nde imamlık görevine başladı. Hızır Ali Muratoğlu, 1998’de, görev yaptığı camide cemaatle sohbet ettiği sırada öldürüldü. Yanına yaklaşan cübbeli ve sarıklı bir kişi, altı el ateş ederek Muratoğlu’nu öldürdü. 2001’de İsmailağa Cemaati mensubu başka kişileri de öldürdüğü belirlenen Ufuk Salih Hantal’ın Muratoğlu cinayetinin de faili olduğu 2001’de anlaşıldı. Ancak İsmailağa Cemaati mensupları ve birçok cemaat çevresi, aslında cinayetin aydınlatılamadığını düşünüyor. Hızır Ali Muratoğlu’nun, kayınpederi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ardından İsmailağa Cemaati’nin başına geçmesi bekleniyordu.

Bayram Ali Öztürk bıçaklanarak öldürüldü: İsmailağa Cemaati içinde “Mektubatçı Bayram Hoca” olarak tanınan Bayram Ali Öztürk, 3 Eylül 2006 tarihinde İsmailağa Camisi’nde verdiği bir sohbet sırasında, Mustafa Erdal isimli biri tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Öztürk’ü öldüren Mustafa Erdal da camide linç edilerek öldürüldü. Öztürk’ün öldürülmesi Ergenekon soruşturmaları kapsamında da incelenmiş, ilerleyen yıllarda aynı cinayet Fetullahçı Terör Örgütü soruşturmalarına da konu olmuştu.

Siyaset ile ilişkileri yoğun oldu

Selin Ongun’un gerçekleştirdiği 2010 tarihli söyleşide Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeğeni Saadettin Ustaosmanoğlu şöyle diyordu:

“Bugüne kadar Efendi Hazretleri’ne (Mahmut Ustaosmanoğlu’na) bütün parti liderleri gelmiştir. Demirel gelmiştir, Türkeş gelmiştir, Muhsin Yazıcıoğlu gelmiştir, Ecevit gelmiştir, Baykal gelmiştir.”

İsmailağa Cemaati’nin siyasetle ilişkileri ne yeni ne de gizli. Ancak AKP iktidarı süresince özellikle önemli gelişmeler ya da seçimler öncesinde gerçekleştirilen ziyaretler kamuoyunun ilgisini çekti.

Erdoğan 6 yılda iki kez ziyaret etti

10 Ağustos 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, seçim çalışmalarını bitiren Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ağustos 2014’te İstanbul’a gitmiş ve aynı gece İsmailağa Cemaati şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nu Beykoz’daki evinde ziyaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Ocak 2020’de de İsmail Cemaati’ni Fatih-Çarşamba’da ziyaret etti.

Görev süresi dolan Gül de ziyaret etti

28 Ağustos 2014’te cumhurbaşkanlığındaki görev süresi dolan Abdullah Gül, 5 Aralık 2014’te Fatih’teki Yavuz Sultan Selim Camisi’nde Ustaosmanoğlu’nun vekili Hasan Kılıç ve Ahmed Ustaosmanoğlu’yla görüştü. Gül, Şubat 2015’teyse Mahmut Ustaosmanoğlu’nu ziyaret etti.

Yenilenen seçim öncesi ziyaret etti

Erdoğan gibi, eski Başbakan Binali Yıldırım da seçimler öncesinde İsmailağa Cemaati’ne ziyarette bulundu. İBB başkanlığı kampanyasını ikinci kez yürüten Yıldırım, yenilenen seçimler öncesinde, 30 Mayıs 2019’da İsmailağa Camisi’ne ziyarette bulundu.

.

10 bin kişiye hizmet eden aşevi

İsmailağa Cemaati’nin ana omurgasını, İsmailağa Camisi İlim ve Hizmet Vakfı oluşturuyor. Fatih’te vakıf tarafından inşa edilen İsmailağa Külliyesi, 10 bin kişilik bir aşevini, tekamül ve ihtisas medreselerini, seminer-toplantı salonlarını ve bir kütüphaneyi içeriyor. Dernek sadece İstanbul’da 2 bin 500 kişinin eğitimini sürdürdüğünü aktarıyor. Aynı zamanda İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu eliyle, 40 ülkedeki 63 medresede 12 binden fazla kişinin İslami eğitimlerinin devam ettiği kaydediliyor.

Kaynak:halktv.com.tr