Bir köyden üç cenaze: Madenciler son yolculuklarına uğurlanıyor

Amasra'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 3 işçi bugün son yolculuklarına uğurlanıyor.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağının eksi 300 kotunda grizu patlaması meydana geldi. Patlamada 41 işçi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden madenciler bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Maden faciasında hayatını kaybeden Okan Akgül, Şaban Yıldırım ve Mehmet Bulut’un cenazesi Ahatlar Köyü’nde kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek. Cenazeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve siyasi parti liderleri de katılıyor.

'Bu anneler buna nasıl dayansın'

Maden kazasında hayatını kaybeden Mehmet Bulut’un annesi evladının ardından ağıt yaktı. Mehmet Bulut'un annesi "Yavrusunu da anasını da babasını da eşini de bıraktı. Benim yavrum beni bıraktı gitti. Şaban da bıraktı, Okan da bıraktı. Hepsi de bıraktı gitti. Bunlara nasıl dayanılacak. Bu köylü bunlara nasıl dayansın. Bu anneler bunlara nasıl dayansın" dedi.

Amasra madeninden en son çıkarılan işçi Mustafa Can Yıldırım’ın cenazesi köyü Makaracı’ya getirilmişti. Yıldırım burada düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Enerji Bakanı Fatih Sönmez katıldı.

whatsapp-image-2022-10-16-at-14-41-21.jpeg

Ne olmuştu?

Bartın'ın Amasra ilçesinde Cuma akşam saatlerinde kömür maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın saatler sonra grizu olduğu öğrenildi. Bu sırada maden işçileri ve ekipler yer altında kalan arkadaşlarını kurtarmak için yoğun çaba sarf etti. Aileler ise korkulu bekleyişle baş başa kaldı. Yaralı kurtulan bazı işçilerin bedeninde ağır yanıklar olduğu belirtildi. Bu işçilerden 5'i İstanbul'daki Çam ve Sakura Hastanesi'ne getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5 işçinin durumunun ağır olduğunu 1 işçinin ise karbonmonoksit zehirlenmesi yaşadığını ancak durumunun kritik olmadığını belirtti.

Maden faciasının meydana geldiğinin öğrenilmesinin ardından ise devlet erkanı ve siyasi parti liderleri hızla Amasra'ya gitti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan burada yaptığı açıklamada 'kader' vurgusu yaptı. Erdoğan "Bizim mevcut bu tür ocaklarımızın içerisinde Amasra Kömür işletmeleri bizim şu anda en ileri imkânlara sahip olan ocak olmasına rağmen… Tabii birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil. Bizim kader planına inanmış insanlarız, kader planına inandığımız için de bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" dedi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, " Hiçbir kaza, kader değil ve önlenebilir. Şimdi şöyle ifade edilir: ‘Bu tür kazaların yüzde 85’i insan faktörü nedeniyle oluşur’ diye. Düzeltmek lazım. İnsan faktörüyle kuşkusuz, ama bir işletme mantığı çerçevesinde gerçekleşiyor. Bunda suç sanki işçilerdeymiş gibi bir kanaat de gelişebilir bu tip yorumlarda. Ben işçilerde bu işin binde birlik bir oranda işçilere ait olabileceğini; esas olarak işletmelere ait olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede, TTK bünyesinde 45 bin madenci çalışıyordu 1990’lı yıllarda. İnsanlar özelleştirilmesin diye bütün Zonguldak birleşti, itiraz ettiler. Bugün bu sayı 8 binlerde, burada da 400 kişi çalışıyordu Amasra İşletmesi’nde. Şimdi bir yandan madenlerdeki işçi sayısı azaltılırken, bu bölgenin işçileri, Bartın’ın, Zonguldak’ın işçileri Trakya’ya, Soma’ya, Ankara’ya yurdun değişik maden bölgelerine sürgün edilmek zorunda kaldı geçinmek için" dedi.

Kaynak:halktv.com.tr