Bekara Ev Kiralamayan Ev Sahibi Yandı

Bekara Ev Kiralamayan Ev Sahibi Yandı
TİHEK, bekar olması sebebiyle konutunu kiralamayı reddeden ev sahibine ceza kesti.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekara konut kiralamayan bir ev sahibine, "Ayrımcılık yasağını ihlal" nedeniyle 5 bin 958 lira idari para cezası verdi.

İddiaları desteklemek için konuşmaları kanıt olarak sundu. TİHEK'in kararına göre, Ankara'da yaşayan B.C.H, bir internet platformunda gördüğü kiralık ev ilanı için emlakçıyla iletişime geçti ve ön şartlar üzerinde anlaştı. Ancak daha sonra ev sahibinin bekara kiralamadığına dair bir yanıt aldı. Bu ayrımcılık iddiasıyla TİHEK'e başvuran B.C.H, emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu.

Görüşmede emlakçının "'Bekar olmasın' dedi, konuşuyoruz ev sahibi ile" mesajını gönderdiği görüldü.

İddialara yanıt veren emlakçı, sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini, ev sahibi adına karar vermediklerini ve bu konuda sorumluluklarının olmadığını savundu. Ev sahibi A.A.Ş. ise evin kiralanması için emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını iddia etti.

TİHEK'in kararına göre, ev sahibi "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği için 5 bin 958 lira idari para cezası aldı.

TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün bulunduğu belirtildi.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda, "Taşınır ve taşınmazların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrımcılık yapılamayacağının" düzenlendiği vurgulandı.

Kararda, "Ev sahibi, başvuranın medeni durumu nedeniyle kamuya açık bir hizmetten eşit bir şekilde yararlanmasını engellediği için ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunmuştur" ifadesi kullanıldı.

Etiketler :