BDDK yöneticisi hakkında karar verildi. Takılar takılana bakan kafayı taktı

Halk TV programcısı Timur Soykan’ın, BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününde, denetlemekle yükümlü olduğu banka genel müdürleri ve finans kurumu yöneticilerinin taktığı takılara ilişkin haberi gündemi sarstı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, ABD dönüşü ayağının tozuyla, konu hakkında inceleme başlatılması ve “Gereğinin yapılacağını” söylediği ortaya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününde oluşan uzun takı kuyruğu görüntüleri Halk TV üzerinden ülke gündemine yayıldı. Gazeteci Timur Soykan, bizzat katıldığı düğündeki takı kuyruğunu ve takı anlarını anbean kayda aldı.

MUSTAFA AYDIN’IN AKIBETİ GÜNDEMDE
MHP’den çok sayıda ismin yanı sıra eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı törende takılan takıların “Rüşvet” olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışmaları sürerken BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın durumu ile ilgili son bilgiler ise Murat Yetkin, YetkinReport isimli sitesinde kaleme aldı.

ŞİMŞEK: GEREĞİ NEYSE YAPILACAK
YetkinReport’un konu ile ilgili haberinde şu bilgiler yer aldı: “Bakanlık kaynaklarının YetkinReport’un soruları üzerine verdiği bilgiye göre, Şimşek basına yansıyan BDDK Başkan Yardımcısı düğününde yaşananlardan ABD’de üst düzey yatırımcılarla yaptığı toplantılardan Türkiye’ye dönüşünde ayrıntılı bilgi sahibi oldu. Durumdan rahatsızlığını gizlemeyen Şimşek, kaynaklara göre hemen Aydın ve düğün daveti üzerine inceleme başlatılması talimatı vererek “Gereği neyse yapılacak.”

YetkinReport’un haberinde ayrıca “Şimşek’in talimatı üzerine, yasaya göre Kamu Etik Kurulu’nun devreye girmesi bekleniyor. Kamu Etik Kurulu’nun başında. Önceki Danıştay Başkanı Zerrin Güngör bulunuyor” bilgisi yer aldı.

GENEL MÜDÜRLERDEN 150-350 BİN TL’LİK TAKI
Konunun tartışma yaratması ise, Anayasa’ya göre, “bağımsız” olması gereken BDDK’nın Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, düğün törenine denetlemekle görevli olduğu bankaların genel müdürlerine de davetiye göndermesi oldu. Soykan’ın haberinde banka genel müdürleri 150 ila 350 bin lira değerinde takı taktı.

TBB BAŞKANI ÇAKAR DA DÜĞÜNE KATILDI
Sitenin haberinde yer alan “Banka genel müdürlerinin Aydın ve eşine takıları kendi ceplerinden mi, yoksa banka bütçelerinden mi taktığı ayrı bir tartışma konusu oldu” sorusu ise yeni bir tartışma konusu olabilecek ölçekte. Haberin devamında “Ziraat bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar’ın da düğünde bulunması, takı takma merasimine ayrı bir kamu yöneticisi boyutu da katıyor. BDDK Başkanı ve önceki Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun nikah tanığı olarak da davetli olduğu törende takı takıp takmadığı konusunda bilgi yok” denildi.

‘RÜŞVET’İN ADI ‘HEDİYE’ OLDU!
Haberin devamında “BDDK yöneticisinin denetlemekle görevli, olduğu şirketlerden pahalı düğün hediyesi kabulünün birkaç yasa maddesine aykırı olduğu öne sürülüyor. Daha iyi Yargı Derneği Genel Başkanı Mehmet Gün, Türk Ceza kanunun 250’inci maddesinin görevi kötüye kullanmak olarak da bilinen “irtikap” suçunu, hapis cezası gerektiren “rüşvetin ikizi” olarak tanımladığına dikkat çekerek Aydın’ın durumunun bu kapsamda da değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor” bilgisi yer aldı.

Hukukçu Mehmet Gün, bu tür gelişmelerin daha yeni OCDE Gri Listesinden çıkışı Şimşek tarafından duyurulan Türkiye’nin kayıtları için iyi olmayacağını da öne sürüyor.

KARATEPE: DERHAL İADE ETMELİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, BBDK Başkan Yardımcısı Aydın’ın aldığı hediyeleri derhal iade etmesi ve hediye veren banka yöneticilerine de zimmet çıkarılması gerektiğini öne sürüyor.

MECLİS BAŞKANVEKİLİ ADAN DA KATILDI
Gazeteci Soykan, BDDK Başkan Yardımcısı Aydın’ın nikah tanıkları arasında TBMM Başkanvekili Celal Adan’dan Genel Merkez yöneticisi ve milletvekillerine dek MHP’li siyasetçilerin ağırlıkta bulunmasına da dikkat çekmişti.

Kaynak:halktv.com.tr