BBC'de Koalisyon Yorumları

BBC'de Koalisyon Yorumları
Türkiye’de genel seçimde iktidar partisinin çoğunluğunu kaybetmesi Batılı medyada haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor.BBC, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’sinin yeni yapılan parlamento seçiminde oyunun azalmasının...

Türkiye’de genel seçimde iktidar partisinin çoğunluğunu kaybetmesi Batılı medyada haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor.

BBC, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’sinin yeni yapılan parlamento seçiminde oyunun azalmasının ülkenin siyasetini derin belirsizlik dönemine sürüklediğini” düşünüyor.

BBC, Owen Bennet –Jones imzası ile yayınladığı geniş analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın secimde aday olmamasına rağmen pek çok kişinin seçim sonucunu Erdoğan’ın başkanlık planlarına “ret” olarak gördüğünü söylüyor.

“Sonuç, Erdoğan için darbe” görüşünü de dile getiren BBC, Erdoğan’ın yönetimi sırasında Türkiye’deki siyaseti “tanınmayacak kadar değiştirdiğini” anlatıyor ancak muhaliflerinin Erdoğan’ın gittikçe bir “otokrata" dönüştüğünü savunduklarına dikkat çekiyor.

BBC, “Batılı politikacılar ve gazeteciler, Türk siyaseti, İslamcılar ile laikler arasında bir çekişme olarak görmeye eğilimli olsa da gerçekte Türk toplumunda başka birçok fay var” da dediği analizde “Birçok Türk için sınıf, eşitsizlik, ekonomik kalkınma, yolsuzluk, sivil özgürlükler ve etnisite, dinin siyasetteki rolü kadar önemli” diyor.

Erdoğan için de “yükselişi, çok yetenekli bir politikacının iktidarı elde etmek ve korumak için siyasi tabanı ve bazı güçlü fikirleri kullanması vakası olarak görülebilir” değerlendirmesi de yapıldığı analizde Türkiye için “ülkenin liderleri uzun bir süre iktidarı ellerinde tutmak için sert yöntemleri kullanıyor ve Sayın Erdoğan bir istisna değil” görüşü öne sürülüyor.

BBC analizine “Türk seçmenleri, (Erdoğan’ın) hırslarını hissederek tek adam yönetimini istemedikleri mesajını gönderdi. Şimdi mesele, Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı döneminin geri kalan dört yılında nasıl bir tepki gösterecek” sözleriyle nokta koyuyor.