Bayram Tatilinde 2 Günlük Ara İçin Telafi Çalışması Şartı

Bayram Tatilinde 2 Günlük Ara İçin Telafi Çalışması Şartı
Kurban Bayramı tatili tarihleri belli oldu. Kamu çalışanlarına 20-21 Haziran'daki 2 günlük ara, hafta sonu ile birleştirilerek 9 gün olarak belirlendi. Ancak özel sektör çalışanları için bu aradaki 2 günlük ara, kamu çalışanlarında olduğu gibi tatil sayılmıyor; yıllık izinden düşülüyor. İşverenlerin tatil için izinden düşmek yerine telafi çalışması yaptırması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'ndan sonra Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını açıklayarak konuşma yaptı.

16877.jpg

KAMU ÇALIŞANLARINA 2 GÜN İDARİ İZİN SAYILDI

Erdoğan, "Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki 2 günü de idari izin kapsamına aldık. Perşembe ve cuma günlerini bayram tatiline ekleyerek 9 günlük bir tatil imkanı sağlamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Böylelikle kamu çalışanları, 15 Haziran Cumartesi ile 23 Haziran Pazar günleri arasında izinli olacaklar.

bayram-hlwn-cover.webp

KURUMLARA İMZALI YAZI GÖNDERİLDİ

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı'nın imzasıyla, ilgili kurumlara konuyla ilgili bir yazı gönderildi. Yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Kurban Bayramı 15 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 13.00'te başlayacak ve 19 Haziran 2024 Çarşamba günü sona erecektir. Kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 20-21 Haziran 2024 tarihlerinde idari izinli sayılmaları Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür."

kurban-bayrami-nda-yarim-milyon-bereketi.jpg

ÖZEL SEKTÖRDE BAYRAM İZNİ HESAPLAMASI

Özel sektör çalışanları da kamu çalışanları gibi 9 günlük bayram tatilinden faydalanmak istiyor. Ancak bayramın hemen ertesi günü olan 20 ve 21 Haziran tarihlerini hafta sonu tatiliyle birleştirerek tatil planları yaparken yeni bir detay da ortaya çıktı.

Milliyet'in haberine göre, bayramda 9 günlük dönemde blok tatil kararı alan özel sektör firmaları ve üretim tesislerinin birçoğu, çalışanlarına perşembe ve cuma günleri (20-21 Haziran) için 2 günlük izin formu imzalatıyorlar. Yani, kamuda olduğu gibi bu aradaki 2 gün tatil sayılmıyor, izinden düşülüyor.

8ae974f017-wsi-imageoptim-izin-750x375.jpg

PEKİ BU DURUM YASAL MI?

İşverenlerin tatil için izinden düşmek yerine telafi çalışması yaptırması gerekiyor.

Karşı çıkan bir çalışan olursa ne oluyor? İzin formlarını imzalamayı kabul etmeyen bir çalışan olursa, işveren doğrudan tatil edip telafi çalışması yaptırabiliyor.

Bu da 4 ay içinde günde 3 saatten fazla olmamak şartıyla uygulanabiliyor ve bu durum çalışanın kabulüne bağlı değil.

thumbs-b-c-2a157cf8ad6f9555a0e765263e73b3c1.jpg

PEKİ BAYRAM TATİLİ HANGİ GÜNLER OLACAK?

Kurban Bayramı arefe günü 15 Haziran Cumartesi

Kurban Bayramı 1. günü 16 Haziran Pazar

Kurban Bayramı 2. günü 17 Haziran Pazartesi

Kurban Bayramı 3. günü 18 Haziran Salı

Kurban Bayramı 4. günü (son) 19 Haziran çarşamba

20 Haziran Perşembe

21 Haziran Cuma

22 Haziran Cumartesi

23 Haziran Pazar