Bakan Kurum: Atatürk Havalimanı'nda tek pist açık kalacak

Bakan Kurum: Atatürk Havalimanı'nda tek pist açık kalacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı'ndaki tek pistin hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

Bakan Kurum, Atatürk Havalimanı'ndan katıldığı CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Atatürk Havalimanı'ndaki tek pistin hizmet vermeye devam edeceğini söyleyen Kurum, "Afet zamanında hizmet verecek. Pandemi hastanemiz var burada. Pandemi dışında da vatandaşlarımıza hizmet verecek bu hastanemiz. Sivil uçuşlara hizmet verecek. Atatürk Havalimanı kapanmıyor, hizmet vermeye devam ediyor" diye konuştu.

Kurum, havalimanındaki terminallerin ne olacağına ilişkin soruya da şöyle yanıt verdi:

"Terminallerin hepsi kalacak. Terminal binası olarak kalmayacak ama konturlerini koruyacağız ve bu çerçevede mimarlarımızla vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda bu binaları restore ederek fuar alanına çevireceğiz, müzeler yapacağız. Sanatseverler gelip o müzelerde gezip, eğlenecekler. Robotik alanlar oluşturacağız, çocuklarımız orada deneyler yapacak. Deney atölyeleri, kültür merkezleri, kütüphaneler olacak. 7'den 70'e bu hangarların hepsini burada kullanılabilecek ne varsa, kullanılabileceğimiz anlayışla projelendirdik."

Havalimanındaki hangarların da kalacağını söyleyen Kurum, havalimanının hiçbir şekilde konut ve ticari imara açılmayacağını söyledi.

Bakan Kurum, İngiltere'deki Hyde Park ve ABD'deki Central Park ile mukayese edildiğinde yapılacak alanın daha büyük olup olmayacağı sorusuna da, "Bildiğim kadarıyla Hyde Park ölçüsünde burası 5 milyon metrekare dünyanın en büyük parklarından, millet bahçelerinden birisi olacak. Türkiye'nin de en büyük parkı olacak. Havalimanı buradayken karbondioksit emisyonu burada 1 milyon tondu. Şu anda 75 bin tona düştü. Trafik yükü yüzde 30-40 azaldı. Gürültü kirliliği yok artık bakın" diye konuştu.

TOKİ: Atatürk Havalimanı'nda ihale öncesinde çalışma yapılmadı

Öte yandan TOKİ de Atatürk Havalimanı'nda ihale tarihinden önce çalışma yapılmadığını açıkladı. İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi İhalesi'nin 29 Nisan'da yapıldığı anımsatılan açıklamada, kesinleşen ihale kararının 10 Mayıs'ta isteklilere bildirildiği belirtildi. Yüklenici ile 16 Mayıs'ta sözleşme imzalandığı kaydedilen açıklamada, aynı gün yer teslimi yapılarak yüklenici firmanın işe başlatıldığı duyuruldu.

Kesinleşen ihale kararının isteklinin kendisine tebliği sonrasında iş yeri mobilizasyonu ve hazırlık çalışmaları kapsamında iş makineleri getirildiği bildirilen açıklamada, fiili çalışmanın ise ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sözleşme imzalandıktan sonra başlatıldığı ifade edildi.