Ayşe Tuba’yı öldüren erkeğe indirimsiz ceza talebi yok

Ayşe Tuba’yı öldüren erkeğe indirimsiz ceza talebi yok
Eskişehir’de, boşandığı Ayşe Tuba Arslan’ı (45) öldüren Yalçın Özalpay'ın (52), ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davada, Cumhuriyet savcısı, verilecek cezada haksız tahrik indirimi yapılmamasını istedi.

Anaokulunda aşçı olarak çalışan 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan, boşandığı erkek Yalçın Özalpay tarafından geçen yıl ekim ayında, öldürüldü. Yakalanan Özalpay, tutuklanarak, cezaevine koyuldu. 

Ayşe Tuba Arslan’ın saldırıdan önce katil zanlısı Özalpay hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu ve 1, 2 ve 6 aylık uzaklaştırma kararları aldırdığı ortaya çıktı. Hakkında ‘Tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan katilin yargılamasına Eskişehir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmaya katil zanlısı Özalpay cezaevinden, SEGBİS aracılığıyla katıldı. Mahkeme salonunda ise Ayşe Tuba Arslan’ın babası Serdar Arslan, annesi Meral Sondikme, kadına şiddetle mücadele derneklerinin temsilcileri, CHP Eskişehir milletvekili Jale Nur Süllü ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer hazır bulundu.

Duruşmada görgü tanıkları dinlendi.

Yanında bıçak ve satır taşımasının hayatın olağan akışına aykırı

Daha sonra mütaalasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, katil zanlısının Ayşe Tuba Arslan'ı sürekli takip ederek tehdit ettiğinin tanık ifadelerinde yer aldığını bildirerek, katil zanlısı Yalçın Özalpay’ın yanında bıçak ve satır taşımasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu kaydetti. katil zanlısının saldırıda hayati tehlike yaratabilecek bölgeleri tercih ettiğini, bu nedenle de haksız tahrik indirimi uygulamayacağını ifade eden savcı, Özalpay'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan katil zanlısı Yalçın Özalpay ise iddiaları yalanladı. kip etmediğini ileri sürdü. Özalpay, "Bana hakaret etmesi ve yüzüme tükürmesi nedeniyle satırla ayağına vurdum, sonrasını hatırlamıyorum ancak kesinlikle bu olayda tasarlama yoktur." iddiasını öne sürdü. Mahkeme heyeti, karar için duruşmayı erteledi.

Arslan'ın ailesi açıklama yaptı

Avukatlarıyla birlikte adliye önünde açıklama yapan anne Meral Sondikme, “Kızım 44 gün sonra hayatını kaybetti. Kızım cinayetle öldürüldü ama millet cezasını düşürmeye çalışıyor.” dedi. Baba Serdar Arslan ise, sanık Yalçın Özalpay’ın kızına karşı çirkin iftiralarda bulunduğunu belirterek, “Namus kavramı bu kadar basit değil. Hiç kimse namusunu cebinde taşımıyor. Kadın cinayeti işleyen katiller hep bunu ön plana çıkartıyor. Kanundan yararlanabilmek için yalanlar söylüyorlar. Kızım cinayete kurban gitti. Tasarlanarak öldürüldü yavrum” diye konuştu.

İndirimsiz ceza talebi yok

Arslan ailesinin avukatlarından Pınar Çelik Arpacı, savcının tahrik indirimi istememesini, “Böyle bir mütalaanın örnek olması gerektiğini düşünüyoruz. Mahkemenin bu mütalaaya uygun bir karar vererek kadın cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

Avukat Heval Yıldız Karasu da katillerin, kadının namusuna söz söyleyerek, kurtulmayı hak gördüklerini ifade ederek, “Bu hakkı onlara veren ilgililerden şikayetçiyiz, çünkü öyle bir hakları yok bu katillerin. Namus artık bu ülkede cinayetlerin bir bahanesi olamaz. Bu anlayışı artık mahkemelerimizde görmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Duruşmayı izleyen CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise, “Ayşe Tuğba Arslan defalarca savcılık tarafından İstanbul Sözleşmesi yasaklamasına rağmen uzlaşmaya taşındı. Oysa ki İstanbul Sözleşmesi uzlaşmayı bu konuda yasaklıyor. Çünkü şiddet gören ve şiddeti uygulayanı aynı ortamda bulundurmayı yasaklıyor. Tüm bunların uygulanmayışının sonucu olarak Ayşe Tuğba Arslan canice katledildi.” dedi.

Etiketler :