AYM, İletişim Başkanlığı'na 'Dur' dedi, karar sonrası siteye erişilemedi

Anayasa Mahkemesi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan 'İletişim Başkanlığının Basın ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali' paylaşımından kısa bir süre sonra, resmi internet sitesinde erişim sorunu yaşandı. Sitesine ulaşılamayan AYM, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye bugüne yeni bir çekişme ve skandalla uyandı.

Önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirildi.

Türkiye, Instagram yasağını tartışırken Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren mevzuat hükümlerinin iptali edildiğine ilişkin basın duyurusu yayımladı.

anayasa-mahkemesi1.jpg

Karar sonrası AYM'nin internet sitesine ve basın özgürlüğü kararına erişilemedi.

Gönderi AYM'nin sosyal medyasından da silindi.

Yetkililer, "Yoğunluk nedeniyle siteye erişim sağlanamadığını" duyurdu.

"KÖTÜ BİR TESADÜF"

Artı Gerçek'in ulaştığı AYM kaynaklarına göre, internet sitesine erişimin sağlamamasının "özel bir nedeni yok."

Kaynaklar, sabah saatlerinde başlayan ve devam eden erişim problemine dair, "teknik sorun kaynaklı kötü bir tesadüf" şeklinde ifade etti.

AYM: SADECE SİTEMİZE ERİŞİLEMİYOR

AYM Başkanlığı tarafından "Erişim sorununun nedeni internet trafiğindeki yoğunluktur. Kararımız Resmi Gazete'de yayımlanmış olup erişime açıktı. Sadece sitemize erişilemiyor." açıklaması yapıldı.

SİTE BAKIMA ALINDI

AYM'nin saatlerdir giriş yapılmayan sitesinden yeni bir açıklama geldi. Sitenin bakıma alındığı bildirildi.

ekran-goruntusu-214.png

c7a755f4-56e7-444b-b33e-175dbb762591.jpg

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı hakkında verdiği iptal kararının duyurusunu resmi WhatsApp kanalından da sildi.

aym-whatsapp.jpg

ANAYASA MAHKEMESİNİN İLGİLİ BASIN DUYURUSU ŞU ŞEKİLDE:

"İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali

Anayasa Mahkemesi 27/12/2023 tarihinde E.2020/88 numaralı dosyada, (66) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle (14) numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.

Dava Konusu Kurallar

Dava konusu kurallarda; Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamanın ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmanın İletişim Başkanlığı (Başkanlık) bünyesinde ihdas edilen Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığının görevleri arasında olduğu düzenlenmiştir.

Başvuru Gerekçesi

Dava dilekçesinde özetle; kurallarla Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğüyle ilgili olması nedeniyle kanunla düzenlenmesi gerektiği, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği, kurallarda öngörülen görevler kapsamında alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin ilke ve esaslarının belirlenmediği belirtilerek kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Mahkemenin Değerlendirmesi

Anayasa’nın 104. maddesinde Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle Dördüncü Bölümü’nde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin CBK’larla düzenlenemeyeceği belirtilmiştir.

Dava konusu kurallarla, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonu faaliyetleri neticesinde oluşan krizin stratejik iletişimle yönetilmesine ilişkin tedbirler alınması ve her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunulması amaçlanmaktadır. Kurallar uyarınca alınacak tedbirler ve yapılacak faaliyetlerin Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine müdahale teşkil edeceği açıktır. Bu bağlamda kuralların, kapsamları itibarıyla Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği görülmüştür. Sonuç olarak kuralların CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin düzenlemeler içerdiği anlaşılmıştır.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralların konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar vermiştir."

Kaynak:Haber Merkezi