AYM Başkanı'ndan Can Atalay ve HDP'yi kapatma davası açıklaması

AYM Başkanı'ndan Can Atalay ve HDP'yi kapatma davası açıklaması
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Can Atalay’a ve HDP'ye açılan kapatma davasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, HDP'ye yönelik kapatma davası ve tutuklu TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. HDP'nin kapatılması ile ilgili gecikmenin iddianame kaynaklı olduğunu ifade eden Özkaya, Can Atalay ile ilgili "Kararımız bağlayıcı, tartışma gereksiz" ifadelerini kullandı.

'CAN ATALAY İLE İLGİLİ VERDİĞİMİZ SON KARARDA...'

Özkaya, Can Atalay ile ilgili mahkemenin verdiği kararların bağlayıcı olduğunu vurgulayarak, "Anayasa Mahkemesi bu görüşünü kararlarıyla söylemiştir. Bunu tartışmaya gerek görmüyoruz. Can Atalay ile ilgili verdiğimiz son kararda bu sorunun cevabı açık bir şekilde verildi.” dedi. Özkaya, konuyla ilgili karşıt görüşlerin münferit olarak değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.

Yargıtay ile AYM arasında bu konuda yaşanan gerilimle ilgili olarak da, iki yüksek yargı organının kamuoyu önünde birbirlerini eleştirmesini doğru bulmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, bireysel başvuru mekanizmasıyla ilgili basına yaptığı bilgilendirme toplantısında, Gezi Parkı davası kapsamında tutuklu bulunan milletvekili Can Atalay’a dair soruları yanıtladı.

Özkaya, mahkemenin verdiği kararların bağlayıcı olduğunu vurgulayarak, "Anayasa Mahkemesi bu görüşünü kararlarıyla söylemiştir. Bunu tartışmaya gerek görmüyoruz. Can Atalay ile ilgili verdiğimiz son kararda bu sorunun cevabı açık bir şekilde verildi.” dedi. Özkaya, konuyla ilgili karşıt görüşlerin münferit olarak değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.

Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında Can Atalay kararı üzerinden yaşanan gerilime dair de konuşan Özkaya, iki yüksek yargı organının kamuoyu önünde birbirlerini eleştirmesini doğru bulmadığını belirtti.

Yargıtay’ın Can Atalay kararı sonrası AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldığında ise Özkaya, "Can Atalay ile ilgili mahkeme söyleyeceğini söyledi" dedi. "Krizin çözümüyle ilgili bir girişimde bulundunuz mu" sorusuna Özkaya, "Hiçbirşey yapmadan da duruyoruz diyemeyiz. Ne yaptığımızı burada konuşacak değiliz" diye yanıt verdi.

HDP KAPATMA DAVASI: GECİKMENİN NEDENİ İDDİANAMENİN KAPSAMI

Toplantının bir diğer önemli başlığı ise Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik kapatma davası oldu. Özkaya, HDP davasında dosyanın hala raportörde incelenmekte olduğunu belirterek, sürecin neden uzadığına dair açıklamalarda bulundu.

"HDP davası, bugüne kadar ki kapatma davalarından iddianamenin niteliği itibarıyla farklılık gösteriyor," diyen Özkaya, iddianame kapsamında 900’den fazla dava dosyasının olduğunu ve bunun sürecin uzamasına neden olduğunu ifade etti.

Dava kapsamında 451 HDP’li hakkında siyasi yasak talebi bulunduğunu belirten Özkaya, kamuoyunda eleştirilen gecikmenin bu adli sürecin karmaşıklığından kaynaklandığını vurguladı. Teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Özkaya, dosyanın tamamlanmasının ardından kararın verileceğini ifade etti.

MHP LİDERİNE YANIT: KARARLARIMIZLA YOLA DEVAM EDİYORUZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'nin kapatılması veya yeniden yapılandırılması gerektiği yönündeki açıklamaları sorulduğunda ise, Özkaya bu konuda doğrudan bir tartışmaya girmek istemedi. "Bu konulara girdiğimizde tartışmanın içine çekiliyoruz. Biz Anayasa Mahkemesi olarak kararlarımızla yolumuza devam ediyoruz," diyerek, mahkemenin bağımsız duruşuna vurgu yaptı.

SOKAK HAYVANLARI KANUNU DOSYASI ÖNCELİKLİ

Özkaya, sokak hayvanlarına ilişkin hükümler içeren kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davaya da değindi. Dosyanın raportör tarafından heyete sunulduğunu belirten Özkaya, yürütmenin durdurulması konusunda gerekli tartışmaların yapıldığını ve konunun en kısa sürede karara bağlanacağını ifade etti.

ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİ TARTIŞMALARI

Özkaya, Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmalar ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. madde yorumuna ilişkin konunun görevi dışında olduğunu söyleyerek, bu konuda bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirtti.

Kaynak:ANKA