Avukat Ergin Cinmen: Mahkeme, siyasal açıdan bu kadarlık bir cezayı yeterli gördü

Avukat Ergin Cinmen: Mahkeme, siyasal açıdan bu kadarlık bir cezayı yeterli gördü
Susurluk Kazasının ardından, 'Sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık' eylemlerini düzenleyen ve daha önce Ahmet Altan'ın da avukatlığını yapmış olan Ergin Cinmen, Altan kardeşler ve Ilıcak'ın tahliyesi sonrası çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber: Ali Isıyel

FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün medya yapılanmasına ilişkin davada, Mehmet Altan'ın beraatine karar verilirken, Nazlı Ilıcak ise "FETÖ terör örgütüne yardım etmek" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı, adli kontrolle tahliyesine karar verildi. Ahmet Altan, "örgüte yardım suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tahliyesine karar verildi.

Susurluk Kazasının ardından, 'Sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık' eylemlerini de düzenleyen; sözkonusu davada Ahmet Altan'ın eski avukatı Ergin Cinmen halktv.com.tr'ye çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cinmen, davanın siyasi boyutunun üzerinde durarak "Bunu hukuka bağlamamak lazım" ifadelerini kullandı.

Cinmen sözlerine şöyle devam etti:

Mahkeme, siyasal açıdan bu kadarlık bir cezayı yeterli gördü. Bunu bu anlamda görmek lazım. Türkiye, uluslararası planda da son derece sıkışmış durumda. Suriye'de böyle yalnız kalması sadece Suriye harekatıyla ilgili değil. Türkiye, insan haklarını sistemli ihlal eden bir ülke hâlinde. Bir nebze bu imajı ortadan kaldırmak için veya hafifletmek için verilmiş bir karar olarak görüyorum ben. Son derece de siyasi bir karar.

Altan kardeşlerin avukatının açıklamaları

Altan kardeşlerin avukatı Figen Albuga Çalıkuşu'nun tahliye kararından hemen sonra verdiği demeçte "Hukuk adına, Türkiye'deki herkes adına hukuka geri dönüş sürecinin işareti olarak olumlu bir netice" sözlerini sormamız üzerine Cinmen, "Bu acele bir kanaattir. Bu Türkiye'de insan haklarıyla ilgili gerçek bir iyileşme söz konusu değil. Dediğim gibi uluslararası planda da son derece kötü bir görünüme sahip Türkiye. Belki bunu birazcık Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak şahsında yumuşatmak istediler. Kaldı ki verilmiş olan ceza, son derece de ağır bir ceza. 10 yılın üzerinde bir ceza. Dosyaya bakıldığında, suç teşkil eden hiçbir fiil ortada yok. Hiçbir şekilde yok. Buna rağmen 10 yıllık bir ceza, ne yazık ki bu sistemde bizi tatmin etmek durumunda hissettiriyor. Bu da üzerinde durulması gereken ayrı bir husustur." ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş için böyle bir karar çıkabilir mi?

Davaların HDP'nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın davasıyla bir paralellik gösterip göstermediği, gösteriyorsa bunun emsal teşkil etme ihtimalini ise Cinmen şöyle değerlendirdi:

Demirtaş için böyle bir karar biraz daha zor diye düşünüyorum. Çünkü Demirtaş'ın davası doğrudan Kürt sorunuyla ilgili bir olay. Son derece de siyasi ve bundan sonra da siyasi anlamda fonksiyon icat edebilecek bir kişilik Selahattin Demirtaş. Onun açısından henüz böylesi bir tahliyeyi ben erken görüyorum. Bunlar tamamen siyasi çünkü. Demirtaş'ın olayında da hiçbir hukukilik yok. İçeride bulunması da son derece siyasi, yukarıdaki siyasi erke bağlı bir şey. Demirtaş için emsal teşkil edecek bir şey olarak bakmamak lazım.

Etiketler :