Aşı olmayanlar eller cebe: PCR testi ücretli

Aşı olmayanlar eller cebe: PCR testi ücretli
PCR testi zorunluluğu, aşı yaptırmamış olanlar için yarından itibaren başlıyor. PCR testinin sahtesi mümkün mü? PCR testi ücretli mi? gibi sorular merak ediliyor. Prof. Dr. Tufan Tükek,“1.5 yıldır merdiven altı tabir edilen bazı yerlerde, sahte PCR raporları verildiğini duyuyoruz. Parasını veriyorsun, istediğin sonucu alıyorsun” dedi.

PCR testi zorunluluğu aşı yaptırmamış olanlar için yarından itibaren başlıyor. Pazartesi’den itibaren aşı olmayan kişilerden konser, sinema, tiyatro gibi toplu etkinliklere katılmak ve şehirlerarası yolculuk yapabilmek için ‘negatif sonuçlu PCR testi’ istenecek. Uygulamanın aşıya olan ilgiyi arttırması bekleniyor.


'Parasını veriyorsun, istediğin sonucu alıyorsun'
Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, gözüyle görmediğini ancak benzer duyumlar aldığını doğruluyor ve “1.5 yıldır merdiven altı tabir edilen bazı yerlerde, sahte PCR raporları verildiğini duyuyoruz. Parasını veriyorsun, istediğin sonucu alıyorsun. Pazartesi’den itibaren başlayacak uygulama bu dolandırıcıların ekmeğine yağ sürebilir, çoğalabilirler. O nedenle bu işin bazı kriterleri olmalı. Bakanlığımızca akredite yerler belirlenebilir; ‘Devlet kurumları ile belirtilen yerler dışında alınan PCR testleri kabul edilmiyor’ denilebilir” önerisinde bulunuyor.

Aşısız öğrencimiz yok

Peki, zorunlu PCR uygulaması aşıya olan ilgiyi attırır mı? Prof. Dr. Tükek, “Türkiye’de yaklaşık 15 milyon aşısız var. Haftada 2 kez PCR testi yaptırmanın zorluğunu görenlerden bazıları aşı olacaktır. Bunlar aslında ikna edilebilecek düzeyde olduklarımız. Aralarında katı olanlar da var. Onlar direnç göstereceklerdir” diyor. Aşısız öğrencilere PCR testi yapılması zorunluluğunun kendilerine de tebliğ edildiğini belirten Prof. Dr. Tükek memleketlerinde olan yabancı uyruklu öğrenciler dışında aşısız kimsenin kalmadığını belirterek “Yine de varsa muhakkak PCR testi yapacağız. Anlamadığım aşının varyantlara karşı koruyuculuğu %90. Bu az bir rakam değil. Neden çekiniyoruz ki?” diye soruyor.

Ciddi yaptırım uygulansın

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre, Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer de duyumları doğruluyor, “Hiç test yapmadan negatif sonuç yazan yerler oluyormuş. Kalpazanlık yapıyorlar, sahte kimlik yapıyorlar. Bunu mu yapamayacaklar? Bu nedenle en başından beri aşı zorunlu olsun diyoruz ya. Böyle sahtecilikleri engellemek, okullarımız da yüz yüze eğitimi devam ettirmek, sosyal yaşantımızı sürdürmek için aşı olmazsa olmaz. Sahteciliği önlemek adına ciddi yaptırımlar uygulanmalı. Rapor sadece Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, özel mühürlü yerlerden alınabilmeli. ABD’de mesela okul bahçelerinde mobil laboratuvarlar var. Orada test yaptırmadan okul bahçesine adım atamıyorsunuz. Bu da örnek olabilir” önerisinde bulunuyor.

HANGİSİ SAHTE BİZ BİLEMEYİZ

Sinema Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Fevzi Genç, PCR testi uygulamasının yanında olduklarını ancak sektör olarak bazı kaygıları olduğunu belirterek, “Kapıda duran arkadaşlarımızın kendilerine uzatılan belgenin sahte olup olmadığını tespit edebilmek gibi bir durumu yok maalesef. Anladı, okudu ama bir detayı gözden kaçırdı diyelim. Bunun için suçlanacak mıyız? Sonuçta sinemacıyız. Bilemeyiz ki... Bize ne yapmamız gerektiği konusunda henüz bir açıklama gelmedi. Bilgimiz kamuya açıklanan genelge kadar. Belki bu testler HES uygulamasına eklenirse biz de rahatlarız” diyor.