Araştırma: Gençler çözüm için siyasi partilere güvenmiyor
Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER), "Farklı Toplumsal Kesimlerden Gençlerin Aktif Vatandaşlık Algıları ve Politikaya Katılım Mekanizmalarına Bakışı” başlığı altında yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin saha çalışmasını yaptığı araştırma kapsamında, 10 Eylül ile 10 Ekim tarihleri arasında 534’ü kadın ve 533’ü erkek toplam 1067 kişiyle görüşüldü.
Katılımcıların, yüzde 10’u özel sağlık kuruluşunda, yüzde 10’u nitelikli uzman olarak plazalarda, yüzde 11’i motor-kurye, yüzde 7’si hizmet sektöründe, yüzde 9’u market-mağazalarda, yüzde 8’i depo işçisi, yüzde 12’si ise özel eğitim kurumlarında çalışıyor. Yüzde 20’si öğrenci, yüzde 13’ü işsiz gençlerden oluşuyor.
Katılımcıların yüzde 0.3’ü okula gitmemiş, yüzde 0.5’i ilkokul, yüzde 0.5’i ilköğretim, yüzde 4.6’sı ortaokul, yüzde 35.8’i lise, yüzde 51.3’ü üniversite, yüzde 6.9’u ise lisansüstü mezunlarından oluştu.
Ülkedeki en önemli 3 sorun
Katılımcılar Türkiye'nin en önemli ilk üç sorunu olarak ekonomi, adalet ve eğitimi işaret etti. Ankette ekonomi yüzde 20.3, adalet yüzde 18.1, eğitim yüzde 15.7 olarak yer aldı.
Türkiye'de insanlar ne kadar mutlu?
Araştırmada “Türkiye’de insanlar mutlu mu” sorusuna katılımcıların yüzde 96.3’ü hayır derken “Değiştirme olanağınız olsaydı hayatınızda ilk neyi değiştirmek isterdiniz?” sorusuna ise en çok “ülkemi” yanıtı verildi.
Gençler ülkelerini değiştirmek istiyor
Siyasi partiler sorunları çözer mi?
Katılımcıların "Siyasi partiler sorunları çözebilir mi?" sorusuna yüzde 81.6’sı "Hayır" yüzde 17.8’i “Evet” yüzde 0.6’sı “Cevap yok” dedi.
İnsanlar işinden ne kadar memnun?
Katılımcıların yüzde 53.5'i yaptığı işte mutsuz, yüzde 43.6 işinden memnun, yüzde 2.9'u ise cevapsız.
Anket sonuçlandı: Askıya alınan Twitter hesapları ne zaman açılacak?
Araştırmalar yine şaşırtmadı: Zenginler dünyaya daha zararlı