Ankara Barosu'ndan HSK'nin Gezi Davası mahkeme heyetine ilişkin kararına tepki

Ankara Barosu'ndan HSK'nin Gezi Davası mahkeme heyetine ilişkin kararına tepki
Gezi Direnişi davasında beraat kararı veren mahkeme heyeti hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından soruşturma izni verilmesine Ankara Barosu tepki gösterdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ankara Barosu, "Aynı davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sanıklardan biri hakkında sözleşmenin ihlali tespiti ile verdiği tahliye kararını aylarca uygulamayan mahkemeyi görmezden gelen HSK'nın, beraat kararı sonrasında heyet hakkında soruşturma açılmasına izin vermesindeki hızı ve iştahı, şaşırtıcı olduğu kadar bir noktada malumun ilanıdır" dedi.

'Cüretkar bir gözdağıdır'

"Zira şimdiye kadar her fırsatta dile getirdiğimiz evrensel hukuk ilkelerinin ortadan kalktığı ve yargı bağımsızlığının uzun zamandır söz konusu olmadığı, bu uygulama ile bir kez daha ortaya çıkmış; HSK tüm söylemlerimizi ve itirazlarımızı bu davanın sonucundan bağımsız olarak, geri dönüşü olmayacak şekilde haklı çıkarmıştır" denilen açıklamada, "Beraat kararı veren mahkeme heyeti hakkında soruşturma izni verilmesi; ülkenin karış karış toprağında adaleti tesis etmek üzere görev yapan her hakimin vicdanına konulmak istenen ipotek ve tüm yargı mensuplarına verilmiş cüretkar bir gözdağıdır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Hakim ve savcılar; yargı bağımsızlığının olmadığı ve avukatlığın etkisizleştirilmeye çalışıldığı bir sistemde edilgen olmak kaydıyla atanmış devlet memurlarıdır. Tarih bir kez daha göstermiştir ki; yargıyı yargı yapan tüm değerler ve savunma hakkı, sadece avukatların varlık sebebi değil hakim ve savcıların vicdanlarını her türlü emir, lütuf ve şüpheden azat eden şeyin bizzat kendisidir.

Hukuk kıyafeti giydirilmiş bu siyasi gözdağı olmak üzere yargı üzerinde kurulmaya çalışılan her türlü tahakkümün karşısında olduğumuzu, her zaman da olacağımızı ve bu karşı duruşun bizim mesleki borcumuz olduğunu tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz."

Etiketler :