"Anayasa'nın ilk 3 maddesi kötü yazıldığı için revize edilmeli"
Yeni Şafak’ta yayımlanan köşe yazısı sonrası eleştirilerin hedefi olan eski AKP milletvekili Mehmet Metiner, sert açıklamalarda bulundu. Anayasanın ilk 3 maddesi, laiklik ve Atatürk milliyetçiliği üzerine görüşlerini savunan Metiner, kendisine yöneltilen suçlamaların haksız olduğunu söyledi.
Metiner, yazısında anayasanın ilk 3 maddesi olarak bilinen cumhuriyet, resmi dil, bayrak ve başkent konularında herhangi bir itirazı olmadığını vurguladı. Ancak eleştirilerin bu noktayı göz ardı ettiğini ifade ederek, “yazıyı okumadan ya da anlamadan çemkirenleri milletin takdirine bırakıyorum” dedi.
ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ TARTIŞMASI
Metiner, yazısında Atatürk milliyetçiliği konusunu ele alırken, bunun 1921 ve 1924 anayasalarında yer almadığını, ilk kez 1982 darbe anayasasında kullanıldığını hatırlattı. Bu tanımın yanlış olduğunu ve kurucu anayasa metinlerine dönülmesi gerektiğini belirtti. Metiner, söz konusu ifadesinin ne Atatürk düşmanlığı ne de milliyetçilik karşıtlığı anlamına geldiğini özellikle vurguladı.
Ancak yazısının çarpıtılarak linç girişimine dönüştürüldüğünü dile getirerek, “Niye sorgulaması yapanları aziz milletimizin takdirine bırakıyorum” dedi.
LAİKLİK YORUMU VE ANAYASA ÜZERİNDEKİ ELEŞTİRİLER
Laiklik kavramı üzerine de açıklama yapan Metiner, 1982 anayasasındaki laiklik anlayışının özgürlükçü bir temele dayanmadığını savundu. Laikliğin “ideolojik jakoben otoriter yorumunu” değil, “demokratik özgürlükçü yorumunun” anayasada yer alması gerektiğini söyledi. Bu önerinin laikliğe karşı gelmek anlamına gelmediğini vurgulayan Metiner, anayasa yapım sürecinde halkın özgürce fikirlerini dile getirmesinin önemine dikkat çekti.
ANAYASANIN İLK 3 MADDESİ ÜZERİNE
Metiner, anayasanın ilk 3 maddesinin kötü bir dille yazıldığını belirterek, revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak bu maddelerin tamamen değiştirilmesi gerektiği yönünde bir talebinin olmadığını dile getirdi.
Eleştirilerin maksadını aştığını söyleyen Metiner, “Niyetimi sorgulamakta ısrar edenleri milletimizin ferasetine havale ediyorum” dedi.
4. MADDE ÜZERİNE YORUMLAR
Metiner, anayasanın 4. maddesindeki "değiştirilmesi teklif edilemez" ifadesinin 1961 anayasasında yer almadığını ve Kenan Evren döneminde anayasaya dahil edildiğini belirtti. Bu hükmün anti-demokratik olduğunu savunarak, "Kurucu neslin anayasalarında bu ifade yoktur" dedi. Bu görüşünün ilk 3 maddeyi değiştirmek anlamına gelmediğini bir kez daha vurgulayan Metiner, Kenan Evren’in iradesinin kurucu neslin iradesi gibi gösterilemeyeceğini söyledi.
Mehmet Metiner, yazısının eleştirilmesini "demokrasiyle bağdaşmayan" bir tutum olarak nitelendirerek, kendisini eleştirenleri milletin takdirine bıraktığını dile getirdi.
Kaynak:Haber Merkezi