Alkol Fiyatlarını Altüst Edecek Gelişme: Türkiye'ye Vergisiz İçki Geliyor!

Alkol Fiyatlarını Altüst Edecek Gelişme: Türkiye'ye Vergisiz İçki Geliyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ve yürürlüğe giren karara göre, Azerbaycan’dan sıfır gümrük vergisi ile yılda 1,5 milyon litrelik şarap ve fermente edilmiş alkollü içki ithal edilecek. Söz konusu içeceklerin Türkiye'ye gümrük vergisi olmadan getirilecek oluşu, alkollü içki fiyatlarında değişikliğe gidileceğine dair beklentiye neden oldu.

Türkiye'de son yıllarda iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, bu artışlardan en çok alkollü ürünler etkilenmeye devam ediyor.

Başka ülkelerde benzeri olmaksızın, Türkiye'de alkollü ve tütünlü ürünlere getirilen rekor vergi oranları, toplumun geniş bir kesiminde "yaşam tarzına müdahale" eleştirilerine neden olurken, hükümet söz konusu fahiş vergileri, ürünlerin 'sağlığa zararlı' oldukları gerekçesiyle getirildiğini söylemekte ısrar ediyor.

Üretimi Türkiye'de yapılan yerli alkol ürünlerinin fiyatları, yurt dışında Türkiye'nin 4'te 1'i oranında satışa sunulurken, alkollü ürünlerin ithalatına yönelik dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

alk3.webpAZERBAYCAN'DAN VERGİSİZ İÇKİ ALINACAK

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan “Tercihli Ticaret Anlaşması” kapsamında gerçekleşecek işlem sonucunda Türkiye, Azerbaycan'dan toplam 1.5 milyon litre içki ithal etmiş olacak.

ŞARAP BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇOK SAYIDA İÇKİ BULUNUYOR

Bu anlaşma ile Türkiye’nin Azerbaycan’dan sıfır gümrük vergisi ile şarap, dut, ayva, demir çelik ve ambalaj ürünlerini almasını sağlamış olacak. Türkiye, karşılığında ise Azerbaycan’a bakır tel, çamaşır makinesi, monitör, video kaydedici cihaz, motorlu taşıt aksamı ve alüminyum göndermiş olacak. Azerbaycan ise bu malzemelerden gümrük vergisi talep etmeyecek.

alk2.jpg

Etiketler :