Ali Babacan'dan dikkat çeken çıkış: "Şam yönetiminin desteklenmesi gerekiyor"
Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "silah bırakma çağrısı" sonrası ziyaretlerine başladı. EMEP ve CHP ile görüşen heyetin bir sonraki durağı DEVA Partisi oldu.
Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Babacan Suriye'de meydana gelen olaylara değinerek, "Şu andaki Şam yönetiminin Suriye genelindeki kontrolü sağlamasıyla ilgili uluslararası toplumun yardımcı olması gerekiyor. Şam yönetiminin iç güvenliği ve dış güvenliğini sağlaması konusunda yine desteklenmesi gerekiyor." diye konuştu.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan beraberinde Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz ve Ekonomi Komisyonu Sözcüsü ve Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç'tan oluşan heyetle birlikte DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti.
Babacan, beraberinde Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Emin Ekmen, İbrahim Çanakcı, Sadullah Ergin, Ali İhsan Merdanoğlu’nu ile birlikte DEM heyetini ağırladı. Kısa bir selamlaşmanın ardından görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.
Konuşmanın ardından DEM Eşbaşkanları ve Babacan ortak basın açıklaması yaptı.
"ŞAM YÖNETİMİNİN İÇ GÜVENLİĞİ VE DIŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMASI KONUSUNDA YİNE DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"
Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ güçleri ile muhalif aleviler arasında meydana gelen sivillerin de katledildiği çatışmalara değinen Babacan, Şam yönetimine karşı dış kaynaklı girişimlerde bulunulduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bir yandan dışardan destekli dış kaynaklı Şam yönetimini olumsuz etkilemeye çalışan girişimler oluyor, bundan sonra olacaktır da. Onları engellemek için her türlü gayreti ortaya koymak gerekiyor. Ama Şam yönetiminden de uluslararası toplumun da beklediği gibi Suriye halkının da beklediği gibi kuşatıcı, kapsayıcı ve herkesin söz sahibi olduğu, herkesin sözünü duyurduğu demokratik bir sistemi kurabilmesi için; eşit vatandaşlık sistemine göre kurabilmesi için de gayret göstermesi gerekiyor. "
Babacan, Suriye’de bazı ülkelerin kendi çıkarlarını destekleyecek tutumu ve adımı olabildiğine değinerek "Bundan sonra da olabilir. Burada özellikle bugünkü İsrail Hükümeti’nin ne yapıp ne yapmadığına çok dikkat etmek gerekiyor. Suriye’nin gerçekten istikrarlı, sağlam bir demokrasi ile yönetilmesi, halkın iradesine dayanan bir yönetim sisteminin kurulmasını bugünkü İsrail Hükümeti ister mi biz çok emin değiliz. O yüzden daha önce de söyledim şimdi tekrar ediyorum. Biz bu coğrafyada bin yıldır beraber yaşayan halklarız. Bundan sonra da binlerce yıl huzur ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Başka ülkelerin bu süreçlere müdahelesi, hele hele okyanus ötesinden gelip de sadece ve sadece kendi çıkarlarını gözeten ülkelerin de bu süreci olumsuz etkilemesine izin vermememiz gerekir diyoruz" diye konuştu.
Erdoğan'dan Suriye'de katliam açıklaması: Şara'yı övdü
"SURİYE’DEKİ İÇ GELİŞMELER SADECE SURİYE’NİN MESELESİ DEĞİLDİR"
Babacan Suriye'deki olaylar hakkında, şöyle konuştu:
"Bu son 3-4 gündür Lazkiye ve çevresinde başlayanlar bizi son derece kaygılandırdı ve çok üzdü. Şu andaki Şam yönetiminin Suriye genelindeki kontrolü sağlamasıyla ilgili uluslararası toplumun yardımcı olması gerekiyor. Şam yönetiminin iç güvenliği ve dış güvenliğini sağlaması konusunda yine desteklenmesi gerekiyor. Ama Şam yönetiminin de çok kucaklayıcı bir yaklaşımla Suriye'de yaşayan bütün topluluklarının, halklarının eşit vatandaş olarak yönetimde söz sahibi olduğu, temel hak ve özgürlüklerinin korunduğu, hele hele belki de en önemlisi can güvenliğinin korunduğu bir yönetim modelinde Suriye’de hızla oluşturması gerekiyor.
Arap, Kürt, Türkmen demeden; Sünni, Alevi, Hristiyan, Dürzi demeden herkes eşit vatandaş ve herkesin can güvenliği bundan sonra Şam yönetimine emanettir. Bu emanetin gereğini yerine getirecek bir yönetim çabasını ortaya koyma çabası vardır ama o çaba da bundan sonra uluslararası toplum tarafından desteklenmelidir. Suriye’deki iç gelişmeler sadece Suriye’nin meselesi değildir. Bizim bütün yakın coğrafyamızın güvenliği, istikrarı, huzuru ve barışı ile ilgilidir. Dolayısıyla Suriye’deki iç istikrarın ve barışın da biran önce sağlanması, halkı için güvenliğini sağlamış bir Suriye’nin oluşması bizim en önemli arzularımızdan biridir."
Özgür Özel CHP'nin İmralı Süreci'nin neresinde olduğunu açıkladı
"BARIŞ İÇİN YOL HARİTASI LAZIM"
Öte yandan Babacan, silah bırakma süreci hakkında şunları söyledi:
"Barış için öncelikle bir yol haritası lazım. Bu yol haritasını henüz görebilmiş değiliz. Barış için kararlılık lazım. Bu kararlılık acaba gerçekten iktidarda var mı? İktidarın her iki ortağında var mı? Bunu da görebilmiş değiliz."
Terör örgütü PKK lideri Öcalan’ın çağrısının önemsediklerini söyleyen Bakırhan, "Bu çağrı kime yapılmışsa gereklerini layıkıyla yerine getirmesi gerektiğini bir kez daha buradan belirtmek istiyoruz. Çağrı çağrı olmaktan çıkmalı, çağrı artık somut bir adıma ve üretime dönmelidir. Bunun için bu çağrının toplum tarafından sahiplenmesi gerekiyor. Sadece iktidarların insiyatifine kalan ve sürece yayılan bu çağrılar geçmişte de yapıldı. Biz bunu "zaman uzayınca entübe olur" dedik. Bunu uzatılmadan artık kime ne düşüyorsa gereklerini yerine getirmesinin çağrısını yapıyoruz" diye konuştu.