Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan İBB'nin dağıttığı kitapçığa dair açıklama

Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan İBB'nin dağıttığı kitapçığa dair açıklama
İBB'nin 23 Nisan'da çocuklara dağıttığı kitapçıkta yer alan 'Alevi Dede'si bazı çevrelerce eleştirildi. Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan konuya dair açıklama geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun açıklaması şu şekilde;

Alevileri görmekten neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz?

Alevi-Kızılbaş inancı, ritüelleri, erkânları, ibadet şekliyle diğer inançlardan farklılıklar göstermektedir. Biz Alevilerin ibadeti CEM, ibadethanesi CEMEVİ’dir. Cemimizi PİR, DEDE ve ANA’lar yürütür. Aleviliğin kendi esasına uygun HAKK’A YÜRÜME erkânı vardır.

Son günlerde İBB’nin 23 Nisan vesilesiyle çocuklara dağıttığı kitapçık üzerinden bugüne kadar Alevilere saldıran çevrelerce bir saldırı başlatılmış ve Aleviliğin içinden bazı kişiler de bu tartışmaya müdahil olmuştur. Oysa ki, resimde gösterilmeye çalışıldığının aksine, Alevi Dedesine bir temsiliyet verilmesi doğru ve yerindedir. Biz Alevi kurumları bugüne kadar Alevileri ve Aleviliği yok sayılmasına karşı mücadele ettik. Çeşitli kurumların Alevileri tanıması hiçbir samimi Aleviyi rahatsız etmez.

Kaldı ki kitapçık; demokrasi, cumhuriyet değerleri ve insan haklarının önemini vurgulayan bir kitapçıktır. Bu yönüyle de yapılan saldırıların niteliği anlaşılmaktadır.

Diğer yandan; Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, bu tartışmaların Aleviliğin İslamın içinde-dışında tartışmasına evrilmesine izin vermeyeceğiz. Olayı bu yönden tartışmak kötü niyetlilikle açıklanabilir.

Alevi inancı ve Aleviler ilk defa bu önemde kurumlar tarafında tanınmış, temsiliyetleri önemsenmişti. Devletin yapması gerekeni yapmadığını demokrat belediyeler yapmaya çalışmaktadır. Alevilerin yaralarını, eksiklerini elden geldiğince iyileştirmeye çalışmaktadırlar. Bu anlamda da bizler için sadece aranmak, halimizin sorulması ve bir metinde anılır olmak bile değerli ve kıymetlidir.

Aleviler kendilerine gösterilen iyi niyeti de, art niyeti de görebilecek bilinçte bir toplumdur. Bizlerin bunca yıldır sürdürdüğü “Cemevleri ibadethanemizdir” mücadelesinde kimlerin “evet” kimlerin “hayır” dediğini unutmadık.
Bu tartışmalardan anlıyoruz ki; Aleviliğin tanınması hala bazı kesimler tarafından kabul edilememektedir. Hâlbuki biz 72 millete bir nazarla bakan, herkesin eşit haklarda yaşaması gerektiğine inanan bir toplumuz.

Birileri bizi yok sayınca bizler yok olmuyoruz. Yüzyıllardır inancımızı bu şartlarla bugünlere getirdik. Ancak bizlere doğru atılan adımın da kıymetini bilerek, İBB ve Alevi inancına temsiliyet hakkı veren; ibadet ve ritüellerimizi tanıyan tüm belediyeler ve yapılar bizim için değerlidir.

Sorma be birader mezhebimizi
Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır
Çağırma meclis-i riyaya bizi
Biz şerbet içmeyiz dolumuz vardır

Etiketler :