AKP'li Vekillerin İsyanı Yasayı Donduruyor!

AKP'li Vekillerin İsyanı Yasayı Donduruyor!
Bir süredir kamuoyunda tartışılan ve 'ötenazi' içermesi nedeniyle toplumun büyük kesimi tarafından tepki gören sokak köpeklerine ilişkin düzenleme, AKP'de de karışıklığa neden oldu. Çok sayıda AKP'li vekilin "Yasağı Görüştürmeyiz" dediği öğrenilirken, Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerin sonraki yasama yılına ertelenmesi bekleniyor.

Aylardır en çok tartışılan konular arasında yer alan 'sokak köpeklerine ilişkin düzenleme', geçtiğimiz hafta AKP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

"AKP'Lİ VEKİLLER ÖTENAZİYE KARŞI ÇIKTI"

Meclis'e sunulan ve kamuoyunda yapılan açıklamalar ile ilgili düzenlemenin yerel yönetimlere köpekleri öldürme yetkisi verdiğinin beyan edilmesi, muhalefet partilerinden yoğun bir tepki aldı.

Sesli olarak dillendirilmese de, ötenazi teklifinin ardından kulislere yansıyan bilgilere göre birçok AKP'li vekil de yasa değişikliğine karşı büyük tepki gösterdi. Gazeteci Hilal Köylü'nün haberine göre; AKP'den de itirazların sayısı oldukça fazla.

sokak-kopekleri4.webp"DÜZENLEME GELECEK YASAMA YILINA KALACAK"

AKP içerisinde ilgili düzenlemeye tepki gösteren milletvekillerinin sayısının beklenenin üzerinde gelmesi üzerine ötenazi düzenlemesinin bir sonraki yasama yılına bırakılmasına karar verildi.

İMAMOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ: "MEVCUT YASA BİLE UYGULANMIYOR"

Ötenazi düzenlemesine bir tepki de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi.

İmamoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı 9 madde ile AKP tarafından sunulan düzenlemenin başıbozuk sokak köpekleri sorununa neden çözüm olmayacağını açıklarken, atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:

imamoglu4.jpg“TBMM gündemine gelen, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısı neden uygulanamaz?

-Mevcut yasa bile tam uygulanmamış, ilgili yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılmamış, kısırlaştırma yapılmamış, personel ve kaynak ayrılmamıştır. İlgili bakanlıklar da bu konuda gerekli desteği vermemiştir.

-Özellikle bazı bölgelerde sahipsiz sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlarımız olduğu bir gerçektir ancak bu vakaların hangi bölgelerde yoğunlaştığının analizi yapılmadan her yere aynı uygulama dayatılmak istenmektedir. Hayvan ve insan refahının sağlandığı, bu yaşam dengesinin çok başarılı bir şekilde sağlandığı birçok bölgemiz, ilimiz, ilçemiz mevcuttur.

-Sahiplendirme çalışması bugüne kadar yeterince yapılmamıştır. Bu konuda başarılı birçok örnek olmasına rağmen yaygın ve etkili bir teşvik çalışması yapılmamıştır.”

“Hedeflenen sürede toplanması hem olanaksız hem de popülasyonu daha da artırır”

“-Yasa tasarısında hedeflenen sürede sokak hayvanlarının barınaklara toplanması hem olanaksızdır hem de bu tarz toplamanın popülasyonu daha da artıracağı bir gerçektir.

-Bazı bölgelerde kedi ve köpek popülasyonunun azaltılması ya da bitirilmesi biyolojik dengeyi bozup başka kemirgen ve vahşi hayvanların çoğalmasına yol açacaktır. Dünyada bunun birçok örneği mevcuttur.

-İllegal ya da denetimsiz evcil hayvan satışı ve üretimi kontrol altına alınmamıştır.

-Bu konuda gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlere yönelik denetim ve uygulama yapılmamış, gerekli durumlarda bakanlık devreye girmemiştir.

-Yeni yasa tasarısının uygulanması için gerekli bütçe mevcut yasanın uygulanması için gerekli bütçeden çok daha büyüktür.”

“En önemlisi de yaşamımızın parçası olmuş canlıların uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribat”

“-En önemlisi de uzun bir tarihsel sürede evcilleştirdiğimiz, yaşamımızın bir parçası olmuş bu canlıların yasa gereği milyonlarcasının uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribattır.

Çözüm; bu konuda ortak akılla hareket etmek, pratikte başka sorunlara yol açan adımlar yerine uygulanabilir bir yasa hazırlamak. Mevcut yasada tanımlanmış ama bir türlü pratikte uygulanmamış adımları tek tek hayata geçirmektir. Sosyal olarak topluma uyum sağlamış, rehabilitasyonu yapılmış canlıların gönüllüler işbirliği ve desteğiyle alındığı yere bırakılması, takibinin yapılması, kayıt altına alınması, çip takılması, ‘bakımını yap, aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir’ yaklaşımı temel olmalıdır. Sorun yaşanan bölgelere özel olarak eğilmek, Bakanlığın da dahil olduğu altyapı, personel ve kaynak ile kültürümüze, geleneklerimize, canlılığımıza, insanlığımıza yakışan pratik uygulamaları hayata geçirmektir.”