'AKP Koalisyon İçin, İki Konuda Çekiniyor!'

'AKP Koalisyon İçin, İki Konuda Çekiniyor!'
Türkiye'de "koalisyon" tartışmaları sürerken "AKP'de iki CHP çekincesi var" yorumları yapılıyor.El Cezire, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümet kurma görevini AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na vermesinden sonra Davutoğlu'nun...

Türkiye'de "koalisyon" tartışmaları sürerken "AKP'de iki CHP çekincesi var" yorumları yapılıyor.

El Cezire, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümet kurma görevini AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na vermesinden sonra Davutoğlu'nun kapısını çalacağı ilk partinin ise CHP olacağını belirterek şu savları dile getiriyor:

"AK Partililerin aklında CHP ile koalisyon formülünde temel soru 'Koalisyonu hangi CHP ile kuracağız?' CHP'nin içinde farklı CHP'ler olduğunu düşünen AK Partili isimler, bu nedenle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun parti üzerindeki hâkimiyetini sorguluyor."

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 7 Haziran akşamından bu yana hem AKP'siz hem de HDP'nin içinde olacağı ya da dışarıdan destek vereceği bir koalisyona yanaşmayacağı yönündeki "sert" söyleminin AKP - CHP seçeneğini daha olası bir hale getirdiğini düşünen El Cezire, "Ancak CHP ile koalisyon konusunda AK Parti'de iki temel çekince var" diyor.

"Bunlardan birincisi karşılığını 'Koalisyonu hangi CHP ile kuracağız?' sorusunda bulan çekince olduğunu öne süren el Cezire'nin görüştüğü AKP'li üst düzey isimler "CHP'nin parçalı bir yapısı olduğu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu yapıyı kontrol etmekte zorluk çektiği" iddiasını dile getiriyor ve örnek olarak Meclis'te kurulan Uzlaşma Komisyonunda CHP'li üyelerin sergilediği "tavır" gösteriliyor. AKP'li bir isim El Cezire'ye "Buradan yola çıkarak koalisyon ortaklığında bizim karşımızda hangi CHP olacak?" diyor.

-ÖN SEÇİM MESELESİ-

AKP'deki bu çekincenin bir diğer unsurunu ise CHP'nin listelerini önseçim ile belirlemiş olmasının oluşturduğunu söyleyen El Cezire "Tabanın belirlediği isimlerin CHP'nin yeni grubunu oluşturduğunu belirten AK Parti yetkilileri, dolayısıyla bu isimlerin 'tabandan güçlü' ve genel başkan tarafından kontrol edilmesi güç olacağına dikkat çekiyor" dedikten sonra şu savları da dile getiriyor:

"Bu nedenlerle AK Parti, CHP ile olası bir koalisyon halinde liderler düzeyinde bazı konularda mutabakat sağlansa bile, CHP içindeki 'farklı eğilimlerin', 'aykırı sesler' olarak koalisyon ahengini bozmasının yüksek olduğu görüşünde."

-İKİNCİ ÇEKİNCE: "TABANA NASIL ANLATIRIZ?"

AKP'li bir ismin El Cezire'ye "Buradan bakıldığında MHP ile koalisyon kurmak daha kolay. Çünkü Bahçeli partinin tümüne bütünüyle hâkim" dediğinin anlatıldığı haberde "AK Parti'nin CHP ile koalisyon konusundaki ikinci çekincesi ise bunun tabana anlatılması. AK Parti seçmeni açısından CHP geçmişte yaşanan birçok sıkıntının kaynağını temsil ediyor. CHP , lâiklik ve rejim konusunda aşırı hassas' bulunuyor" ifadeleri de kullanılıyor.

El Cezire, haberine, "Dolayısıyla CHP yerine MHP'nin milliyetçi - muhafazakâr yapısıyla "tabanda uyumun" daha kolay sağlanabileceği düşünülüyor" sözleriyle nokta koyuyor.