AKP eski Milletvekili Anayasa’nın ilk 4 maddesini hedef aldı! Biri dursa diğeri durmuyor

AKP eski Milletvekili Anayasa’nın ilk 4 maddesini hedef aldı! Biri dursa diğeri durmuyor
Hizbullah terör örgütünün siyasi temsilcisi olan Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun ‘Anayasa'da 4. madde olmasın’ ifadelerinden sonra AKP eski Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay da ilk 4 maddeyi "değiştirilemez ifadesi toplumun aklını aşağılayan ifade” açıklamasıyla hedef aldı.

AKP’nin 2023 yılında gerçekleştirilen genel seçimleri kazanmak amacıyla yaptığı tarihin en karanlık ittifakın ortağı olan ve Hizbullah ile PKK’yı terör örgütü olarak tanımayan Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun katıldığı yayında söylediği Anayasa'nın 4. maddesini istemiyoruz’ ifadeleriyle başlayan tartışmalar sürüyor.

Anayasa'nın ilk 4 maddesine ilişkin tartışmalara muhalefetten sert tepkiler yükselirken söz konusu tartışmaya AKP eski Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı, Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay’da katıldı. Altay, Anayasa'nın ilk 4 maddesini hedef alarak ”‘Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ ifadesi esasen bir toplumun aklını aşağılayan, onun iradesini yok sayan, onu belli bir çerçeveye hapseden bir ifade” söyleminde bulundu.

Yazdığı köşe yazısında, “Anayasa'ya 12 Eylül askeri darbe anayasası vasfını veren neredeyse hiçbir konu bırakılmamış durumda, tabii ki “başlangıç” kısmı ilk 4 madde ve tabii ki onların “değiştirilemez” ile “değiştirilmesi teklif dahi edilemez” hükümleri.” ifadelerini kullanarak bu maddelere dokunulmayacak yeni Anayasa'nın bunların dışında ne yapacağının merak edildiğini ifade etti.

akp-vekil.webp

“Toplumda insanların ihtilaflarının bütün kaynağı zaten bu maddelerin münderecatı. Elbette hepsi değil ve elbette toplumda bütün bu maddeler üzerinde bir uzlaşma olmadığı gibi bu maddelere dokunmayacak bir anayasa değişikliği için onca zahmete girmeye bu saatten sonra hiç gerek yok. Bırakınız olduğu gibi kalsın, ne de olsa bu haliyle, hatta o maddelerin varlığına rağmen toplum bir şekilde kavgasını da, ihtilafını, da birlikteliğini de barışını da temin etmenin bir yolunu bulmuş durumda.” ifadelerini kullanan Aktay, “Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez” ifadesi esasen bir toplumun aklını aşağılayan, onun iradesini yok sayan, onu belli bir çerçeveye hapseden bir ifade.” sözlerini iletti.

“İnsanların iradesine, toplumun kendi içinde yaşayacağı bir tartışmada varabileceği yeni bir mutabakata bu şekilde set çekmek ancak 12 Eylül faşist zihniyetinin aklına gelebilecek bir şey.” diyen Aktay, daha önceki darbe Anayasalarında da böyle bir ifade olmadığını ileterek “Ne 1924 Anayasası, ne 1961 darbeci Anayasası'nda böyle ifadeler yok" ifadesini kullandı.

hizbullah.jpg

ZEKERİYA YAPICIOĞLU NELER SÖYLEMİŞTİ?

Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın, “değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez” hükmüyle korunan maddelerini hedef alarak skandal ifadeler kullanmıştı. Yapıcıoğlu, yaptığı açıklamada, “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz.” ifadelerini kaydetmişti.

“Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız.” ifadeleriyle Anayasa’nın 4’üncü maddesini hedef alan Yapıcıoğlu, “4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:halktv.com.tr