Aklınızda bulunsun ev sahipleri bunları yapan kiracıyı evden çıkartamıyor, yerinden kıpırdatamıyor

Aklınızda bulunsun ev sahipleri bunları yapan kiracıyı evden çıkartamıyor, yerinden kıpırdatamıyor
Günümüzde büyük kentlerimizde en büyük sorunlardan biri de kiralar. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar mahkemelerin en büyük iş yükünü oluşturuyor. Eğer sizin de ev sahibinizle aranızda anlaşmazlık varsa bunlara dikkat etmeniz yeterli. Bunları yerine getiren kiracıları yerinden oynatmak mümkün değil

Enflasyon oranlarının artması, konut azlığı ve farklı nedenlerle ev sahipleri kiracılarından yüksek oranlarda zam isteyebiliyor. Peki, ev sahipleri kiralık evlerini istediği fiyatlara çekebilir veya kiracısını kolayca evinden çıkarabilir mi? İşte kirada oturanların sahip olduğu haklar...

Ev kiralarken kiracı ile ev sahibinin haklarını temel alan bir sözleşme imzalanır. Ayrıca yasa çerçevesinde tarafların çeşitli hakları da bulunur. Eğer ev sahibi ve kiracı arasında herhangi bir sebeple anlaşmazlık yaşanırsa sözleşme ve yasayla güvence altına alınan haklar kullanılabilir. Gelin, bir kiracı olarak hangi haklara sahip olduğunuzu birlikte inceleyelim.

Ev sahibi kiracıyı istediği zaman evden çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı istediği zaman evden çıkarma hakkına sahip değildir. Ancak kanunlar kapsamında kiracıların çıkması için tahliye talebinde bulunabilir. Bu talebin yerine getirilmesi için aşağıdaki şartların bir veya birkaçının sağlanması gerekir:

Bir yıl içinde 2 defa kira ödenmezse,

Kiracı eve zarar verirse,

Kiracı komşularıyla devamlı olarak problem yaşıyorsa,

Ev sahibi kendisinin veya birinci derece yakınının söz konusu evde oturacağını ispatlarsa,

10 yıllık bir zaman diliminin son 3 ayına girildiğinde ev sahibi kiracısı için tahliye talebinde bulunabilir.

Sözleşmede belirtilen kira süresi biter bitmez kiracı gönderilmez

Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmenin bitimine son 15 gün kala kiracı sözleşmeyi feshetmezse sözleşme bir yıl daha geçerli kabul edilir. Herhangi bir anlaşmazlık çıkmaz ve kiracı düzenli olarak kira ödemesini yaparsa ev sahibi 10 dolmadan önce kiracıyı evden çıkaramaz.

Eğer sözleşmesi devam eden bir kiracının bulunduğu ev satılırsa yeni ev sahibi ile kiracı arasında mevcut sözleşmenin şartları kabul edilir. Ancak yeni ev sahibi aldığı eve bir an önce taşınmak isteyebilir. Bu durumda tahliye davası açılır ve kiracıyla olan sözleşme sonlandırılır.

kira.jpeg

Yeni ev sahibinin talebi hukuki açıdan kabul edilebilir olmalı

Bir kiracının oturduğu ev el değiştirirse yeni ev sahibinin tahliye davası açabilmesi için birtakım şartların ortaya çıkmış olması gerekir. Örneğin evi daha yüksek bir orandan başka şahıslara kiraya vermek için mevcuttaki kiracısını çıkarma talebi hukuki açıdan genellikle kabul edilebilir değildir.

Öte yandan yeni ev sahibi kirada oturuyor veya ailesi/arkadaşları ile bir evi paylaşıyorsa bu durum kiracının tahliye edilmesi için uygun görülebilir. Hukuki zeminde yapılacak değerlendirmede tarafların sosyal, ekonomik, kültürel, mesleki ve sağlık durumları göz önüne alınarak bir karara varılabilir.

kiraaa.webp

Kiracı evden ayrılmak için kira sözleşmesinin bitiş gününü beklemek zorunda değil

İş değişikliği gibi çeşitli sebeplerle semt veya şehir değişikliği yapmanız gerekebilir. Sözleşmenizi sonlandırmak istediğinizde ev sahibinize ihtarname çekebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda ev sahibini zor durumda bırakmamak için yeni bir kiracı bulana dek evde kalmanız veya kalan süreye ait kira miktarını ödemeniz gerekebilir.

Etiketler :