Akbelen'de maden kıyımı: 5 bin zeytin ağacı sökülecek
Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı çevresinde, kamuoyunda "Süper izin yasası" olarak bilinen 7554 sayılı yasa ve ardından gelen acele kamulaştırma kararlarıyla zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılması süreci devam ediyor. AKP milletvekillerinin imzasıyla yasalaşan ve zeytinlikleri, ormanları ile meraları maden işletmelerine açan düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 8. Dairesi'nde açılan davalar henüz sonuçlanmadı. Ancak Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş (YK Enerji), Zeytincilik Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edilen söküm işlemlerini İkizköy ve çevresinde sürdürüyor. Geçtiğimiz süreçte zeytin ağaçlarını korumak için direnen bölge sakinleri ise gözaltına alınmıştı.
MAPEG RAKAMLARI RESMEN AÇIKLADI: HEDEFTE 5 BİN 93 AĞAÇ VAR
Cumhuriyet'ten Yusuf Körükmez'in haberine göre bölgedeki yıkımın boyutuna dair veriler, Avukat İpek Sarıca'nın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MAPEG) yaptığı bilgi edinme başvurusuyla netleşti. MAPEG tarafından verilen resmi yanıtta, şimdiye kadar sökülen ağaç sayısına dair net bir veri paylaşılmazken, Maden Kanunu'nun Geçici 45. maddesi dayanak gösterilerek sökülecek toplam ağaç sayısı bildirildi. Müdürlük, uzman heyet raporuna dayanarak; 151, 1453 ve 3 bin 489 adet olmak üzere toplamda 5 bin 93 zeytin ağacının taşınmasının "uygun" bulunduğunu açıkladı.
Akbelen'e son darbe: 679 noktada acele kamulaştırma kararı! Erdoğan imzayı attı
ACELE KAMULAŞTIRMAYA KARŞI 96 YURTTAŞ DAVACI OLDU
Akbelen Ormanı çevresini kapsayan Bağdamları, Çakıralan, Çamköy, İkizköy, Karacaağaç ve Karacahisar mahallelerindeki 679 parsellik tarım arazisi, Cumhurbaşkanı Kararı ile acele kamulaştırma kapsamına alınmıştı. Tarım alanlarını ve geçim kaynaklarını korumak isteyen 96 yurttaş, mülkiyet haklarını savunmak adına bu karara karşı yargı yoluna gitti. Ancak yargı süreçleri devam ederken MAPEG'in söküm planını onaylaması, maden sahasının genişlemesinin önündeki engellerin idari kararlarla aşıldığını gösterdi.
"YARGI GECİKİRSE İNSANLAR YERLERİNDEN EDİLECEK"
Süreci değerlendiren Avukat Arif Ali Cangı, MAPEG'in açıkladığı 5 bin 93 zeytin ağacının, şirketin daha önce satın aldığı veya kamulaştırılan arazilerde bulunduğuna dikkat çekti. Hukuki sürecin yavaş işlemesinin yaratacağı sonuçlar konusunda uyarıda bulunan Cangı, şu ifadeleri kullandı:
"Anayasa Mahkemesi ve Danıştay daha fazla gecikirse, 679 parsele el konulacak, zeytinler köklenecek, insanlar yerlerinden edilecek, her yer maden ocağı haline gelecek."