Akbelen’de izinsiz ağaç kıyımı: Şirket izin belgesini gösteremedi

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş, iki termik santrale kömür sağlamak için genişletmek istediği maden sahası için bugün Akbelen Ormanı’ndaki özel mülkteki ağaçları kesti ve dere yatağında tahribat yarattı. Bölgeye gelen jandarma, şirketten izin belgesi istedi fakat şirket yetkilileri “Gelirseniz gösteririz” diyerek jandarmayı ayağına çağırdı.

Limak Holding ve IC Holding ortaklığı olan YK Enerji’nin Muğla Milas’ta bulunan termik santralleri için maden sahasını genişletme isteği bugün de devam etti.

191210.jpg

İkizköy’de bulunan derenin çevresindeki özel mülke giren şirket araçları, 10’dan fazla asırlık ağacı kesti.

İkizköylülerin tepki göstermesiyle beraber bölgeye gelen jandarma, şirket görevlilerini arayarak “Buraya gelin, yaptığınız çalışmayla ilgili izninizi gösterin” dedi. Şirket yetkilileri ise kolluk kuvvetlerine izin belgesini göstermek yerine “Gelirseniz gösteririz” diyerek yanıt verdi.

whatsapp-image-2022-09-08-at-17-04-41-1.jpeg

İkizköylüler, izinsiz şekilde kesilen ağaçlar için Orman Genel Müdürlüğü’ne de şikayette bulundu.

halktv.com.tr'ye konuşan avukat Ayşe Yaka, “Tapulu arazi sahipleri, yıllar önce yaşadıkları sel felaketi yaşamamak adına toprağı götürmesin diye 70 yıl kadar önce duvar örüyorlar. Bugün giren iş makineleri duvarı da dere yatağında doğal set oluşturan asırlık ağaçları da söküyor. Bunu gören köylüler oraya gelerek tepki gösteriyor. Şirket yetkilileri ‘İznimiz var ama şirkette’ diyorlar. Jandarmaya da aynı yanıtı veriyorlar. Olay yerine gelen jandarmaya var olduğunu iddia ettikleri izni göstermek çin gelmeye tenezzül dahi etmiyorlar, kamu gücü neyi ve kimi temsil ediyor" diye konuştu.

whatsapp-image-2022-09-08-at-17-04-40.jpeg

İzinsiz ağaç kıyımına dair görgü tutanaklarının tutulduğunu belirten Yaka, yaşananlar hakkında şikayetçi olduklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılından beri kesilmek isteniyor. Başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. İkizköylülerin direnişiyle beraber bilirkişi raporunun ardından kömür sahasının genişletilmesi için yapılan kesim çalışmaları hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.