Aile hekimleri Türkiye genelinde iş bıraktı: "Biz ek ödeme değil hayatımızı sürdürebilecek sabit gelir talep ediyoruz"

Aile hekimleri Türkiye genelinde iş bıraktı: "Biz ek ödeme değil hayatımızı sürdürebilecek sabit gelir talep ediyoruz"
Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın yeni yayınladığı iş yönetmeliğine karşı bugün Türkiye'nin dört bir yanında iş bıraktı. Kimi sadece aşı için Aile Sağlığı Merkezleri'ne giderken kimi ise bugün hiçbir hastasıyla ilgilenmedi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu başkanı Emrah Kırımlı, bugün yaptıkları 'iş bırakmanın' nedenlerini ve taleplerini halktv.com.tr'ye anlattı.

Sağlık Bakanlığı'nın 2014’den bu yana değişmeyen bir yönetmeliğinin 2021 yılında değiştiğini söyleyen Kırımlı, yeni yönetmelikle aile hekimlerinin iş güvencesinin elinden alındığını belirtiyor. Yönetmelikte değişikliklerle beraber maaşlarında en az yüzde 10 kesintiler yaşanması aile hekimlerinin çalışma şartlarını daha da zorlaştırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme verileceğini söylemlerine rağmen daha fazla çalıştıklarını söyleyen Kırımlı, "Bu yönetmeliğin geri çekilmesini, düzenlenmesini değil yeniden yapılmasını istiyoruz" diyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 'kronik hastalık izleme' adı altında diyabet, tansiyon gibi hastalıkların izlenimi yapmalarını istediğini söyleyen Kırımlı "50 bin kişiyle bunu yapmamızı istediler. Hastalık Yönetim Platformu dedikleri sisteme yüklememizi istiyorlar. Aşıla, Filyasyon gibi uygulamaları yapan şirketin uygulamasına verileri girmemiz gerekiyor. Biz kendi sistemimizde depoluyoruz, ayrı bir özel şirkete göndermek istemiyoruz" diyor. 

Kırımlı ayrıca Türkiye genelinde çalışan 50 bin aile hekiminin yarısı kadarının iş bıraktığını söyledi.

Halihazırda çalışan aile hekimi sayısının yetersiz olduğunun altını çizen Kırımlı, Türkiye'deki herkesin kronik hastalık takibini yapmalarının çok zor olduğunu söylüyor. 

Ceza puanları kaldırılsın

Sağlık çalışanları için getirilen ceza puanının da kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Kırımlı "Sizle konuşmamım 50 puan cezası var. İki basın açıklaması yaptığımda müdürlüğün benimle sözleşme yenilememe hakkı var. Resmen ayrı bir çalışma hukuku tahsis ettiler" diyor ve bu ceza puanı uygulamasının kaldırılması gerektiğini söylüyor. 

Bugün yapılan iş bırakmanın haftaya cuma günü de devam edeceğine dikkat çeken Kırımlı, "28 Ağustos tarihinde Ankara’da bir miting yapılacak. Pandemi yorgunluğunun üstüne maaşlarımızdan ek kesintiler yaptılar ve ek mesailer verdiler. Hakkımızı arayacağız" dedi.

Türkiye’deki aşılamanın üçte birini aile hekimleri yapıyor

Türkiye'deki aşılamanın üçte birini aile hekimlerinin yaptığının altının çizen Kırımlı, Aile Sağlığı Merkezleri'nin yoğunluğuna dikkat çekerek "Aile hekimler aşı ve kronik izleme yaparlarsa ek ödeme alacaklar diyorlar. Biz, ek ödemeyi hayatımızı devam ettirebilmek için istiyoruz. Sanki biz para peşinde koşuyormuş gibi bir ortam oluşturuluyor. Bakanlığın yaptığı bu açıklamalar aşı karşıtlarını da besliyor. 'Bunlar para için yapıyorlarmış' diyorlar. Aynı açıklamayı biz yapsak bizi işten atarlar. Biz ek ödeme değil hayatımızı sürdürebilecek sabit gelir talep ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.