Ahmet Zeki Üçok, İYİ Partili oldu

Ahmet Zeki Üçok, İYİ Partili oldu
Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok , bugün İYİ Parti’ye katıldı.

İsmail Saymaz twitter hesabından yaptığı paylaşımla, ''Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok , bugün İyi Parti’ye katıldı. Ergenekon Davası kapsamında tutuklanan Üçok, pazartesi günü partide önemli bir göreve getirilebilir. İyi Parti lideri Meral Akşener, çarşamba günü grup toplantısında Üçok’u partililere takdim edecek'' dedi.

Ahmet Zeki Üçok Kimdir?

Albay Ahmet Zeki Üçok, Türkiye'de son 10 yıl içerisinde peş peşe açılan Ergenekon, Balyoz, hipnozla işkence, sahtecilik, yağma davalarından toplam 37.5 yıl hapis cezasına çarptırılan, 4 yıl 9 ay 25 gün cezaevinde kalan, iki kez ihraç edildiği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sayılı doktoralı hukukçusu.

Mart 2003 yılında hazırlandığı iddia edilen Balyoz Darbe planı kapsamında açılan davada tutuklu olarak, ikinci iddianamede (Oraj Harekat Planı) 4 numaralı sanık olarak yargılanmış ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiştir. Ancak darbeye eksik teşebbüs sebebiyle verilen ceza ağırlaştırılmış müebbetten 16 yıla düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasına ilişkin kararından sonra davanın bütün sanıkları tahliye oldu. Fakat eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda görevli üç astsubayın ifadelerini, hipnoz ve işkenceyle almak suçundan aldığı ceza nedeniyle tahliye olmadı. Mahkemesi, Üçok’un cezaevinde kaldığı 4 yıl 9 ay 25 gün süreyi göz önünde bulundurarak 30 Haziran 2014 tarihinde tahliyesine karar verdi.

Toplamda 4 yıl 9 ay 25 gün cezaevinde kalan Ahmet Zeki Üçok, davalardan dolayı iki kez TSK’dan ihraç edilmiştir ve rütbeleri sökülüp ‘er’ statüsüne indirilmiştir. 2013 yılında emekli edilen Ahmet Zeki Üçok’un aldığı cezaların hepsi, Anayasa Mahkemesi’nce ‘hak ihlali olduğu’ gerekçesiyle ya da Yargıtay tarafından bozulmasına rağmen henüz beraat etmediği için kayıtlarda sabıkalı olarak kaldı. Sabıkalarından dolayı ise Ahmet Zeki Üçok, sivil hayatında avukatlık yapabilme hakkını da kazanamadı.

Cezaevinden tahliye olduktan sonra kurucuları arasında CHP Milletvekili olan Dursun Çiçek‘in de bulunduğu Kumpas Mağdurları Derneği‘ni kurdu ve başkanlığını yapmıştı.