Ahmet Hakan Anayasa'nın 3. maddesini hedef alan Numan Kurtulmuş'a destek çıktı

İktidara yakın gazete Hürriyet’in başındaki isim Ahmet Hakan, Anayasa’nın 3. maddesini değiştirmeyi öneren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a destek verdi. Konuya ilişkin “E haksız mı kardeşim?” sorusunu yönelten Hakan, Anayasa’nın, “Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” hükmüyle korunan maddelerine ilişkin “Hiç değilse böyle bir düşünce ifade bile edilmesin mi?” söyleminde bulundu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesinden 3. maddeyi hedef alarak “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” tabirinin değişmesi gerektiğini söylemiş ve “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir” ifadelerini kaydetmişti.

İktidara yakın gazeteci Ahmet Hakan, bugün kaleme aldığı köşe yazısında Numan Kurtulmuş’a sahip çıktı. Yazdığı yazıda, “Numan Kurtulmuş’un... - Bölünmezliğe bir itirazı yok. - Bütünlüğe bir itirazı yok. - “Devlet / millet / ülke” üçlemesine bir itirazı yok. Yani Anayasa’nın “değiştirilmesi teklif edilemez” olan üçüncü maddesinin amacını, işlevini bozacak ya da değiştirecek bir şey önermiyor Kurtulmuş.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş’un bölünmezliği ve bütünlüğü koruduğunu ileri süren Hakan, “Sadece ve sadece “devleti” değil, “milleti” odak alan bir ifade değişimi denemesi yapıyor. Niye böyle yapıyor? Milletin yararına olsun diye yapıyor. Diyor ki: “Devlet, millet için var olması gereken bir mekanizmadır. Devletin milleti olmaz. Milletin devleti olur.” ifadelerini kullandı.

kurtulmus.webp

“E HAKSIZ MI KARDEŞİM?”

Köşe yazısında, “Eğer Anayasa’nın üçüncü maddesi ‘Millet, devleti ve ülkesiyle bölünmez bütündür’ diye ifade edilirse... Anayasa, biraz daha millet perspektifli bir anayasaya dönüşmüş olur.” ifadelerini kaydeden Hakan, “E haksız mı kardeşim? Devlet perspektifli değil, millet perspektifli bir anayasamız olmasın mı? Hiç değilse böyle bir düşünce ifade bile edilmesin mi? Konuşup tartışılmaya değer bir konu değil mi bu? Nedir bu linç? Nedir bu saldırı?” sorularını yöneltti.

Hakan, “Tamam. Anayasa’nın ilk dört maddesi, tabii ki değişmemeli, değiştirilmemeli. Ama amaçtan ve işlevden hiçbir sapma oluşturmayan minnacık bir ifade değişimi de mi olmayacak ilk dört maddede. Ne oluyor yahu? Kutsal metin mi bu? İlahi vahiy mi? İçtihat kapısı sımsıkı kapalı mı?” ifadeleriyle yazısını sonlandırdı.

hakan-ahmet.webp

NUMAN KURTULMUŞ’UN SKANDAL SÖZLERİ!

Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı nedeniyle 10 Ekim günü gerçekleştirilen programa katılan Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini ifade etmiş ve "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kaydetmişti.

Anayasa’nın değiştirilemez maddesini hedef alan Kurtulmuş, kendisine gelen tepkiler üzerine, "İlk 4 madde hakkında tartışmanın başlaması aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmada sanki 3. maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması ise en hafif ifadesiyle bir algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil" ifadelerini kullanmıştı.

Konuşmasının hiçbir yerinde 3. madde diye bir şey geçmediğini ifade eden Kurtulmuş, “Ben şunu söylüyorum, usul esasa mukaddemdir. Yani anayasa hangi maddeleri yazacağından daha ziyade anayasanın nasıl yapılacağı, demokratik şeffaf süreçlerin hangi yöntemle yönetileceği ve bu süreçte de anayasanın ruhuna yapımına diline ilişkin konuları şimdiye kadar konuştum. 3. maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur." söyleminde bulunmuştu.

Kaynak:halktv.com.tr