Afgan kadınlar isyanda: Hepiniz iğrençsiniz, utanın!

Afgan kadınlar isyanda: Hepiniz iğrençsiniz, utanın!
Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından ülkeden akın akın kaçışlar sürerken, sosyal medyada aktivist kadınların isyanı büyük yankı buldu. Gazeteci, sanatçı ve aktivist kadınlar çağrıda bulunurken, Afgan bir kızın gözyaşları içinde "Tarihte yavaş yavaş öleceğiz" sözleri kısa sürede milyonlarca paylaşıldı.

Afganistan'da Taliban Pazar günü önce Kabil'i kuşattı, ardından fazla bir direnişle karşılaşmadan başkente girdi. 

Ülkeden kaçmak isteyenler Kabil Havaalanı'na akın ederken, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani de "kan dökülmesini önlemek için" ülkeden ayrıldığını açıkladı ancak nereye gittiğini söylemedi. 

Taliban 20 yıl sonra yeniden Kabil'i ele geçirmesiyle ülkeden kaçışlar başladı. Sosyal medyada Afganistan'ın içinde bulunduğu duruma tepkiler yükseliyor. 

afgan-kiz.png

'Afganistan'da doğduğumuz için kimse bizi umursamıyor'

Dünya, gazeteci ve insan hakları aktivisti Masih Alinejad tarafından Twitter'da yayınlanan videoyu kısa sürede viral oldu. Videoda gözyaşlarına hakim olamayan Afgan kız, "Afganistan'da doğduğumuz için kimse bizi umursamıyor. Ağlamaktan kendimi alamıyorum. Tarihte yavaş yavaş öleceğiz" ifadelerini kullandı 

seraj11.png

'Muktedir erkekler bildiğini okudu: Hepinizden iğreniyoruz!'

Afkan Kadın Hakları Ağı lideri Mahbouba Seraj ise TRT World'e verdiği röportajda şunları söyledi: 

"Tüm dünya liderlerine ve tüm dünyaya 20 yıldır Afganistan'a yaptıklarınız için utanın diyorum! Bize niye bunu yapıyorsunuz? Bizi kullanıyor musunuz? Biz sizin piyonunuz muyuz? Tek bildiğim, sizden hiçbir umudumuz yok. Hatta sizinle konuşmak bile istemiyorum. Artık söz bitti. Sizinle konuştuk, talepler öne sürdük her şeyi yaptık ama kimse bize kulak asmadı. Bütün bu süreç boyunca muktedir erkekler bildiğini okudu. Kendi kendilerine kararlar aldılar ve bizim büyük bir çabayla inşa ettiğimiz her şeyi imha ettiler. Bugün bu ülkede olan, bu ülkeyi 200 yıl geriye götürecek. Bütün bunları yeniden yeniden düzeltmeye gençler dahil kaç kusağın ömrü yetecek? Hepinizden iğreniyoruz!"

sanatci-001.png

'Bizi öldürmeye geliyorlar'

Afganistanlı kadın sinemacı Sahra Karimi ise "Taliban Kabil'i kuşattı, bankaya para çekmeye gittim ama kapatıp boşalttılar. Bunun olduğuna inanamıyorum. Tüm dünyaya sesleniyorum, bizi öldürmeye geliyorlar. Bu koca dünyanın insanları, sessiz kalmayın" dedi.

 

kadin.png

'Herkes korkuyor'

Karimi bir diğer paylaşımında ise “Taliban kente girdi ve kaçıyoruz. Herkes korkuyor" diyerek kaçmaya çalıştığı sırada çektiği videoyu yayınladı. 

Gazeteci Masih Alinejad, "Milyonlarca Afgan kadının kalbi kırık. Taliban onları karanlık çağlara geri götürecek" diyerek röportak yaptığı Afgan bir kadının röportajını paylaştı. yaptığı Afgan kadın ise "Dünya şimdi Afgan kadınlarını unutursa, gelecek nesil Afganları da unutur" sözleriyle Taliban'ın özelikle kadınlar için nasıl tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.