Afgan göçmenler için dünya ne yapıyor?

Afgan göçmenler için dünya ne yapıyor?
Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirdiğinden beri, hükümetler büyük ölçekli olası bir göçmen krizine karşı önlemler almaya başladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, Pakistan'da yaşayan yaklaşık 1,4 milyon kayıtlı Afgan göçmen var. Kayıt dışı olanlar da hesaba katıldığında rakam ikiye katlanıyor.

Taliban'ın Kabil'in kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afganlar ülkeden ayrılmaya çalışıyor. Afgan göçmenler birkaç gün önce panik halindeki Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Torkham kasabasında toplandı.

Afgan vatandaşlarını geri çevirme talimatı

UNHCR'ye göre yaklaşık 780 bin Afgana ev sahipliği yapan İran, sınır görevlilerine geçiş noktalarında görülen Afgan vatandaşlarını geri çevirme talimatı verdi.

duvar.jpg

Türkiye, İran üzerinden gelecek olası bir Afgan göçmen dalgasından uzun süredir endişe duyuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son haftalarda yüzlerce Afgan'ın ülkeye geçtiği İran sınırı boyunca yükselen duvarın inşaasını tamamlama sözü verdi.

yyyyyy.jpg

Mali ve lojistik yardım

BBC’de yer alan habere göre, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, insanların ülke dışına çıkmasına izin verilmediği için büyük bir göçmen akını olacağından "şüpheli" olduğunu söyledi.

aciklama.jpg

Grandi, daha fazla mülteci ile başa çıkmak için muhtemelen ciddi mali ve lojistik yardıma ihtiyaç duyulacağını söyledi. Afganistan'da ülke içinde yerinden edilmiş üç milyondan fazla insan olduğunu belirten Grandi, “Son birkaç günde yüzbinlerce insan taşındı. Acil yardıma ihtiyaçları var" dedi.

Uganda, 2 bin Afgan mülteciyi kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü bir televizyon konuşmasında, Avrupa ülkelerinin "Büyük çaplı düzensiz göç akışını öngörmeleri ve kendilerini korumaları gerektiğini" söyledi. Macron, "Avrupa tek başına mevcut durumun sonuçlarına katlanamaz" dedi.

ABD'nin talebi üzerine Uganda, 2 bin Afgan mülteciyi kabul etti. Kanada, aralarında kadın liderler, insan hakları çalışanları ve gazetecilerin de olduğu 20 bin kişiyi Taliban'ın intikam eylemlerinden korumak için ülkeye kabul edeceğini duyurdu.

İngiltere de, beş yıllık bir süre içinde 20 bin kişiyi ülkeye yerleştirme sözü verdi ve ilk 5 bin sığınmacının bu yıl gelmesi bekleniyor.

sonrapor.jpg