AB'den Zehir Zemberek Türkiye Raporu! Türk Demokrasisi Geri Gidiyor, Başkanlık Sistemindeki Sorunlar Sürüyor

AB'den Zehir Zemberek Türkiye Raporu! Türk Demokrasisi Geri Gidiyor, Başkanlık Sistemindeki Sorunlar Sürüyor
Komisyon, bugün yayınladığı yıllık raporunda, Türkiye'nin demokratikleşme alanında geriye gittiğini ve başkanlık sisteminin yapısal sorunlarının devam ettiğini belirtti. Raporda, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, yargı bağımsızlığının zayıflaması ve medya özgürlüğünün gerilemesi gibi hususlar eleştirildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bugün yayınladığı yıllık ilerleme raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler olduğu uyarısında bulundu. Raporda 14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde taraflı medya ve şartların eşit olmaması görevdeki isme avantaj sağladı" denildi.

AB'nin yıllık raporunda Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler bulunduğu uyarısında bulunuldu.

ab-komisyonu-raporu3.jpg

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bugün yayınladığı yıllık raporunda, Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi eksiklikler bulunduğu uyarısında bulundu.

Euronews'in haberine göre Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile birlikte AB ile tam üyelik müzakerelerini yürüten, aday ve ve aday olmak isteyen 10 ülkeyle ilgili genişleme raporlarının yayınlanması dolayısıyla Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin demokratikleşme alanında geriye gidişini sürdüğü saptamasından bulunulan raporda, özellikle başkanlık sistemindeki yapısal sorunların devam ettiği uyarısı yapıldı.

ab-komisyonu-raporu1.jpg

"KUVVETLER AYRILIĞI İHLAL EDİLİYOR"

Son seçimlere atıfta bulunulan raporda, medyada haberlerin 'tek taraflı verilmesi ve adayların eşit şartlara sahip olmamasının' iktidara 'haksız bir avantaj sağladığı' kaydedildi.

Anayasaya göre yetkilerin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde merkezileştirildiği, yürütme, yasama ve yargı arasında sağlıklı ve etkili bir kuvvetler ayrılığı sağlanamadığı eleştirisi yapılan raporda, etkin olmayan denge ve denetleme mekanizması yüzünden yürütme organının demokratik olarak yalnızca seçimler yoluyla hesap verebilir hale geldiği saptamasında bulunuldu.

ab-komisyonu-raporu.jpg

"İFADE, ÖRGÜTLENME VE TOPLANMA ÖZGÜRLÜKLERİNİN KISITLANIYOR"

Sivil toplum konularında da ciddi gerilemenin devam ettiği ifade edilen raporda, “Sivil toplum kuruluşları artan baskıyla ve faaliyet alanlarının daralmasıyla karşı karşıya kaldı; bu durum ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerinin kısıtlanmasına neden oldu.” denildi.

ab-komisyonu-raporu6.png

"YARGININ BAĞIMSIZLIĞI ALANINDA CİDDİ GERİLEME DEVAM EDİYOR"

Yargının bağımsızlığı alanında ciddi gerilemenin devam etti ve son yıllardaki çok sayıda yargı reformu paketine rağmen yargı sistemindeki yapısal eksiklikler giderilmediği eleştirisi yapılan raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bazı kararlarının uygulanmamaya devam edilmesinin endişe verici olduğu bildirildi.

Etiketler :