6 yaşındaki çocuğa istismarla gündeme gelen Hiranur Vakfı'nın kaçak yapılarının yıkımına başlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri tarafından 6 yaşındaki çocuğun 'evlendirilmesi' istismarıyla gündeme gelen Hiranur Vakfı'nın kaçak yapıların yıkımına bugün başladı. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, “Biz ocak ayında konuyla ilgili görevlerini yapmayan ilçe belediye sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı vakfın kaçak yapıları geçen aralık ayında İBB tarafından mühürlenip, işlem başlatmıştı. İBB ekipleri bugün AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin tüm itirazlara rağmen müdahale etmediği İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kaçak yapılarını yıkmaya başladı.

‘İlçe belediyesinden dönüş olmadı’

Konuyla ilgili açıklama yapan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, sürecin yaklaşık 1 yıl önce başladığına dikkat çekerek “2022 yılının Şubat ayında biz rutin İBB’nin kontrolleri doğrultusunda burada bir kaçak yapılaşma tespit etmiştik. 5 blokluk bir konut alanı yıkımı gerçekleştirilen yer. İmar planlarında ruhsatına aykırı bir şekilde ara bölmelerde belirli kapatmaların olduğunu tespit etmiştik. Şubat ayında bunu ilk yetkili olan ilçe belediyesine bu konuyu yazıyla bildirdik. İlçe belediyesinden herhangi bir dönüş olmadı” dedi.

‘İşlem yapılmadı’

İlçe belediyesine ısrarla tekrar yazı yolladıklarını anlatan Akgün şöyle devam etti:
“Bundan sonra haziran ayına geldiğimizde tekrar bize dönüş olmamasından dolayı bizim burada ruhsata aykırı yapılar olduğunu ilçe belediyesinin buraya müdahale etmesi gerektiğine dair bir tekrar yazışma yaptık. Bunun akabinde bize 8. Ayda bir cevaben ‘değerlendirmeler yapılmaktadır’ gibi yapılması gereken işi öteleyen cevap geldi. Hemen akabinde tekrar yazı yazdık. Burada ruhsata aykırı yapılar var. Herhangi bir imar izni olmayan bu yapıların yıkılması ya da ruhsata uygun hale getirilmesi gerekiyor diye. Tekrar yazdıktan sonra yine bir işlem yapılmadı biz kasım ayında İBB olarak burada işlem yapacağımızı ve işlem yapmayanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağımızı bildirdik.”

‘Para cezası kesildi, suç duyurusunda bulunuldu’

Akgün yine işlem yapılmaması üzerine yaşanılan süreci şöyle özetledi:

“İşlem yapılmaması üzerine 12. Ay yani geçen aralık ayında biz burada yapı tatil tutunağı düzenleyip binayı mühürledik. Bunun üzerine de konuyu İBB encümenine yasal olarak taşıdık. İBB encümeni de oy birliğiyle önce idare para cezası kararı alındı, bu idare para cezası ilgililere tebliğ edildi. Herhangi bir düzeltme yapılmadığı için İBB encümeninden oy birliğiyle bir yıkım kararı alındı. Bu da tebliğ edildi. İlgili taraflar bunu mahkemeye taşıdı. Bundan sonra bu ayın 11’inde mahkeme konunun hukuka uygun olduğuna karar verdi. Bu doğrultuda kaçak bölümlerin yıkımına başladık. Biz zaten ocak ayında konuyla ilgili görevlerini yapmayan ilçe belediye sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduk. 5 blokun arasında kapatılmış ruhsata uygun olmayan ruhsata aykırı alanlar var. 4500 metrekarelik bir alan.”

hiranur1.jpeghranur2.jpeg

Ne olmuştu?

BirGün Yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında 'evlendirmesi' ve H.K.G.'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalı ülke gündemine oturmuştu. Skandalın ardından İBB de vakfın Sancaktepe’deki yapılarının kaçak olduğunu belirleyerek 8 Aralık 2022’de mühürledi. İBB’den yapılan açıklamada, 5 blok için ruhsat alan Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildiği ifade edildi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :