12 gündür direniyor! "Kadın işçilere yönelik tacizlere ses çıkardığım için..."
ÖZEL HABER: YİĞİT ORCAN
Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Serbest Sanayi Bölgesi’nde yer alan Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret Fabrikası’nda çalışırken işten çıkarılan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilek Gültekin, fabrikadaki kadına yönelik taciz ve ağır sömürge koşullarına karşı durduğu için işten atıldığını, işinin geri iade edilmesi talebiyle 12 gündür direnişte olduğunu söyledi.
"USTABAŞI, KADIN İŞÇİLERE YÖNELİK TACİZ İÇERİSİNDEYDİ"
Gültekin işten çıkarılmasında tacizlere karşı ses çıkarmasının da etkili olduğunu ifade ederek şunları anlattı:
"Yazaki'de bir ustabaşı kadın işçilere yönelik sürekli taciz içerisindeydi. Bir yılı aşkın bir süredir projesinde çalışan kadın işçileri sözlü ve fiziki olarak taciz etti. Bundan şikayetçi olan kadın işçiler işten atılırken ustabaşı, Yazaki yönetimi tarafından korundu. Bundan cesaret alarak bu uygulamalarını daha da ileri bir boyuta taşıdı ve 2 ay önce bir kadın işçiye tecavüz etme girişiminde bulundu. Bundan sonra fabrikada büyük bir tepki oluştu; olay yerel basına yansıdı. Metal İşçileri Birliği tarafından olay gündeme taşındı. Bunun neticesinde de ustabaşı işten atıldı."
"KULLAN-AT İŞÇİ"
Fabrikadaki sömürü düzenine de dikkat çeken Gültekin, hedef sayılarının çok yüksek olmasından kaynaklı işçilere baskı yapıldığını ve sürekli olarak sebebi ne olursa olsun işçilere tutanak tutulduğunu söyledi.
Yazaki'deki işçilere yönelik baskıları anlatan Gültekin şöyle devam etti:
"Yazaki'de ciddi bir sömürü var. Hat ve hedef sayıları çok yüksek. Bundan kaynaklı sürekli işçilere üretim baskısı yapılıyor. Ustabaşları genellikle işçilere bağırıyorlar. Eğer hat sayıları çıkmazsa molalara çıkamıyoruz. En ufak nedenlerle işçilere tutanak tutuluyor ve en önemli sorunlardan birisi de Yazaki'de kullan-at işçilik var. Yazaki, İş-Kur üzerinden işçi alıyor ve her işçi başına yaklaşık 700 TL devletten para alıyor. Bunun neticesinden sürekli işçi alınıyor ve işçi çıkartılıyor. Bundan kaynaklı olarak da iş güvencesi yok."
Son olarak tacize karşı sessiz kalmak zorunda kalan ve işten atılma korkusu yaşayan kadın işçilerin sesi olduğunu ifade eden Gültekin, sonuç alana kadar direnişini sürdüreceğini ve destek beklediğini aktardı.