Yeni ekonomik adımlar açıklandı

Yeni ekonomik adımlar açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurusunu yaptığı yeni ekonomik modeli açıkladı. Açıklamada, "Yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" denildi. Getiri garantili (tıpkı faiz gibi) olarak bilinen bu yöntem vatandaştan borç istemek üzerine kurulu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu akşam saatlerinde, "Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklamasını yapmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı sosyal medyadan yaptığı açıklamada sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) talep toplanmasına 15 Haziran 2022'den itibaren başlanacağını duyurdu.

İşte Bakanlık'tan yapılan açıklama;

9 HAZİRAN 2022 Bugün (09.06.2022)

Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;
Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.
Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.
İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Adına faiz demeden vatandaştan faizle borç isteyecek

Getirileri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ihraçlarına 2009-2010 döneminde katılım bankaları ilgi göstermişti.

AKP’nin fetvacısı olarak bilinen Hayrettin Karaman, gelir garantili bu senetlerin aslında faiz olduğunu söyleyince katılım bankaları elden çıkarmıştı.

Bugün "getiri garantili" (tıpkı faiz gibi) olarak bilinen bu yöntem vatandaştan borç istemek üzere tekrar gündeme geldi.

1654804157999-fu-1-cxd-rxea-as-zgx.jpg