Yemen'de buğday stokları tükenmek üzere

Yemen'de buğday stokları tükenmek üzere
Yemen'de buğday stoklarının tükenmek üzere olduğu bildirildi. Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vaid Bazib, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ithalat yapılabilecek pazarlar bulmalarına yardımcı olunması çağrısı yaptı.

Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vaid Bazib, ülkenin resmi haber ajansı SABA'da yayınlanan açıklamasında, küresel gıda krizinin ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Yemen'e yapılan buğday ithalatı üzerinde etki yarattığını duyurdu.

Buğdayın yüzde 46'sından fazlası Rusya ve Ukrayna'dan tedarik ediliyor

Ülkesinin ithal ettiği toplam buğdayın yüzde 46'sından fazlasının Rusya ve Ukrayna'dan tedarik edildiğine dikkat çeken Bazib, "Yemen'deki stratejik buğday stokunun önümüzdeki ayın ortasında sona ermek üzere" olduğunu vurguladı

Yemenli Bakan, buğday satın alabilmek için yeni pazarlar bulmalarına yardımcı olması için AB ülkelerine çağrıda bulundu.

Yemen'deki iç savaş

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükumete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, Eylül 2014'ten beri başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükumetine destek veriyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise endişe verici boyutlara ulaştı.

Kaynak:AA