Yatırımcılar Dikkat! Altın Yükselişe Geçti, Yeni Rekorlar Gelecek Mi?

Yatırımcılar Dikkat! Altın Yükselişe Geçti, Yeni Rekorlar Gelecek Mi?
Altında art arda gelen zirveler, yerini düşüş trendine bırakmıştı. Altınla ilgili, yatırımcıyı sevindiren haber geldi. ABD'deki verilerin etkisiyle altın yükselmeye başladı. Altındaki yükselişin nereye kadar gideceği merak ediliyor.

ABD enflasyon verisi sonrası hem altın hem de döviz piyasası hareketli dakikalar yaşadı. Dolar, tüm önde gelen para birimleri karşısında 1 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Yurt içinde ise dolar ve euro rekor kırdı.

Ons altın ve ondan destek alan gram altın fiyatı da yükselişe geçti. Tüm bu gelişmeler sonrası uzmanlar altın fiyatları için tahminlerini güncelledi.

e155043f-b442-4479-bfa2-2ddb8b2ac034.jpg

Altın fiyatları dün açıklanan ABD enflasyon rakamlarıyla yükselişe geçti. ABD'de enflasyon yıllık bazda düşüş gösterince Fed'in faiz indirimine gitmesine yönelik adımların erkene çekilebileceği ihtimali de ortaya çıktı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı. ABD'nin Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından dolar diğer para birimleri karşısında güç kaybederken altın tarafında da yukarı yönlü ivme gerçekleşti.

Ons altın 7 Kasım'dan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1974 dolara kadar çıktı.

Ons altın güne 1963 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1961 dolar, en yüksek de 1974 dolar seviyesini gördü. Şu sıralar 1971 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın ise güne 1807 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1796 lira, en yüksek de 1819 lira seviyesini gördü. Şu sıralar 1817 liradan alıcı buluyor.

3d0bd587-abb9-4ccb-8ca3-ac97b4dbab83.jpg

ALTINDA TARİHİ ZİRVELER

Gram altın tarihi zirvesini 3 Kasım 2023 tarihinde 1830.5 lirayla kırdı. Ons altın ise 4 Mayıs 2023 tarihinde 2078 dolar ile tarihi zirvesine ulaşmıştı.

ANALİSTLER NE DİYOR?

Altının gram fiyatının 2024’te 3.000 TL’ye yeşil ışık yaktığını belirttiler.

34925c45-1c5f-470b-9362-cdd2781d1fae.jpg

ONS ALTIN FİYATI İÇİN TAHMİN

Piyasa stratejistlerine göre, ABD ekonomisi önemli bir borç sarmalının eşiğinde duruyor. Bu da önümüzdeki birkaç çeyrekte altını önemli ölçüde yükseltecek. Bu doğrultuda stratejist, altın fiyatları için rekor bir artıştan bahsediyor. Uzmanlar, “Hazine piyasasındaki dalgalanma arttıkça, Fed devreye girmek zorunda kalacak. Bilanço küçültmeye son vermeyeceklerini söyleyecekler. Ancak piyasaları istikrara kavuşturmak için yeni bir program başlatacaklar. Piyasalar bunu anlayacak ve yeni bir parasal genişleme turu olarak görecek. İşte o zaman altın fiyatları patlayacak” diyor.

altin3.jpg

GRAM ALTIN İÇİN RAKAM VERDİLER

Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner ise Mynet’e yaptığı değerlendirmesinde altının gram fiyatı için hem tarih hem de rakam verdi. “Güncel durumda piyasaların yatırımcılar açısından çok cazip bir fiyat eğiliminde olmadığını görüyoruz. Borsa İstanbul tarafında yatırımcılar beklemede iken, kripto para piyasası oldukça hareketli” ifadelerini kullanan uzman isim şunları kaydetti:

“Altın tarafında ise nispeten yatay seyreden fiyat hareketleri mevcut. Ancak, ons altındaki yukarı yönlü ivmelenme kısa bir süre sonra tekrar başlayacaktır. Gram altındaki yükseliş eğilimleri risksiz şekilde ve yavaş yavaş da olsa devam ediyor. Fed’in faiz arttırımı döngüsünün sonuna yaklaşması ve 2024 yılında merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi altını destekleyici en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Diğer taraftan, jeopolitik risklerin devam ediyor olması ve doların uluslararası piyasalarda güç kaybetmesi, güvenli liman olan altını ön plana çıkaracaktır. Bununla birlikte, Dolar/TL paritesinin de yıl sonunda artacağını göz önünde bulundurursak 2024 yılının ‘altın çağı’ olmasını bekleyebiliriz. Gram altının fiyatının 2024 yılında öncelikle 2500 TL’yi ve sonrasında ise 3000 TL’yi göreceğini düşünüyorum.”

Etiketler :