Yaklaşık 25 Milyonu İlgilendiren Vergide Son Durum! Ödeme Yoksa Muayene De Yok

Yaklaşık 25 Milyonu İlgilendiren Vergide Son Durum! Ödeme Yoksa Muayene De Yok
2024 Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için ilk taksit ödemeleri 31 Ocak'a kadar yapılmalı. Ödenmeyen MTV, araç üzerindeki trafik işlemlerini engeller. Vergi, aracın cinsi, yaş ve silindir hacmine göre belirlenir. Ödemeler vergi daireleri, PTT, İnteraktif Vergi Dairesi ve bankalar aracılığıyla yapılabilir. Fazla ödenen MTV için iade talebi oluşturulabilir.

Yaklaşık 25 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2024 yılı için ilk taksit ödemelerine iki hafta kala gündemde. İlk taksitlerin 31 Ocak'a kadar yatırılması gereken MTV, gecikme faizi olmaması adına dikkatle takip edilmeli. Ödemelerin gerçekleştirilmemesi durumunda araç muayenesi, satış ve yurt dışına çıkarma gibi işlemler de gerçekleştirilemiyor. İşte MTV ile ilgili merak edilenler ve öne çıkan detaylar:

MTV NASIL BELİRLENİYOR?

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre MTV, aracın cinsine, yaşına, silindir hacmine göre belirleniyor. Otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan gibi farklı araç tiplerine göre ödenecek vergi tutarları değişiklik gösteriyor. Kamyon, kamyonet ve otobüslerde aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı da MTV hesaplamasında etkili oluyor. Otobüslerde ise oturma kapasitesi vergi miktarını belirlemede önemli bir faktör.

MTV MÜKELLEFİYETİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

MTV mükellefiyeti, aracın trafik sicile tesciliyle başlıyor. İlk taksit ödemeleri Ocak ve Temmuz aylarında yapılıyor. Yeni tescil edilen araçlar için mükellefiyet takvim yılının ilk veya son 6 ayına göre belirleniyor. Araç devir veya temlik edildiğinde ise ödeme tarihleri buna göre ayarlanıyor.

ÖDEMEYİ KREDİ KARTIYLA YAPABİLİR MİYİM? BU YIL DA EK MTV ALINACAK MI?

Ödemeler, vergi daireleri, PTT, İnteraktif Vergi Dairesi, bankaların resmi internet siteleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Kredi kartıyla da ödeme yapılabilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024 yılı için ek MTV'ye dair bir çalışma bulunmuyor.

MTV KASKO DEĞERİ ÜZERİNDEN NASIL HESAPLANIYOR?

MTV, arazi taşıtı ve benzeri araçlarda kasko değeri baz alınarak hesaplanabiliyor. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından belirlenen kasko değerleri, araçların marka, model, piyasa koşulları göz önünde bulundurularak aylık liste halinde yayımlanıyor.

EK MTV'Yİ YATIRMADIM, ARAÇIMA KASKO YAPTIRABİLİR MİYİM?

EK MTV ödenmediği durumda trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemleri gerçekleştirilemez. Ancak bu durum, kasko yaptırmanın önünde bir engel teşkil etmez. EK vergiyi ödeme yükümlülüğü aracın kimin adına kayıtlıysa onun tarafından yerine getirilmelidir.

MTV'Yİ ÖDEMEYENLER İÇİN NE TÜR YAPTIRIMLAR VAR?

MTV ödemesi yapılmayan araçlar için trafikten çekilme, satış ve devir işlemleri gerçekleştirilemez. Ayrıca araç muayenesi de yapılamaz. MTV'yi ödemediği tespit edilen araçlar için gecikme faizi uygulanır.

FAZLA ÖDENEN MTV İADE EDİLEBİLİR Mİ?

MTV ödemesinde fazla yapılan ödemelerin iadesi mümkündür. Kasko değerinin yüzde 5'inden fazla ödeme yapılmışsa, iade alınabilir. Düzeltme dilekçesi ile kasko sigorta değeri bildirim formu yetkili birimlere gönderilmelidir.

Etiketler :