Wall Street Journal yazdı: ABD’den TÜSİAD’a yaptırım uyarısı

Wall Street Journal yazdı: ABD’den TÜSİAD’a yaptırım uyarısı
Wall Street Journal gazetesi, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo'nun 22 Ağustos’ta TÜSİAD'a bir mektup göndererek Türk şirketlerini eğer Ruslarla iş yaparlarsa yaptırım yapabilecekleri konusunda uyardığını yazdı.

Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları devam ederken, Ankara’nın ekonomik ilişkilerini daha da güçlendirmesi akılları karıştırmaya devam ediyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, geçen hafta Türk mevkidaşıyla görüşerek “Rusya, Türkiye üzerinden yaptırımları delmeye çalışabilir” uyarısı yapan ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wall Adeyemo’nun Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) bir mektup gönderdiğini yazdı.

Gazetede bugün yayınlanan haberde, “ABD, Türk şirketlerini aptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardı. ABD Hazine Bakanlığı, Moskova ile güçlü bağı olan NATO müttefikine, baskı uygulamaya devam ediyor” denildi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Amerikan Ticaret Odası’na da bir mektup gönderdiğini yazan Wall Street Journal, “Türk şirketleri eğer yaptırım uygulanan Ruslarla iş yaparsa ABD yaptırımları uygulanabilir” denildiğini de aktardı. Adeyemo’nun aynı mektubu TÜSİAD’a gönderdiğini de yazdı.

Mektubu Wall Street Journal, Adeyemo’nun “ABD’nin uyguladığı yaptırımlara maruz kalan kişi ve kuruluşlara destek gösteren herkes ABD yaptırımlarına maruz kalır. Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla, aynı ABD bankalarıyla olduğu gibi bir ilişki kuramaz” dediğini de aktardı.

ABD’li üst düzey yetkilinin çok net bir şekilde, “Lütfen, yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlar, Türkiye’nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakıyor, bunu bilin” dediği de ortaya çıktı.

Ankara’dan yanıt gelmedi

Adeyemo’nun ziyaretini “nadir” olarak yorumlayan Wall Street Journal, mektupla ilgili olarak Ankara’ya danıştığını fakat Dışişleri Bakanlığı’ndan bu mektuba bir yanıt gelmediğini duyurdu.

Geçen hafta Türk mevkidaşıyla görüşen Adeyemo, Rusya’nın Türkiye’yi yaptırımları delme konusunda yanıltabileceğini söylemişti. Adeyemo ayrıca haziran ayında Türkiye’ye gelmiş ve ülkedeki Rus mal varlıkları konusunda endişelerini dile getirmişti.