Uzman İsim Bayram Sonrası Borsa İstanbul'da Yaşanacakları Açıkladı! Bu Hisseler Çok Sert Düşecek

Uzman İsim Bayram Sonrası Borsa İstanbul'da Yaşanacakları Açıkladı! Bu Hisseler Çok Sert Düşecek
Borsa İstanbul'da son haftalarda yaşanan yükselişler, yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Birçok hissede, beklentilerin üzerinde artış yaşanırken, bayram sonrası piyasaların nasıl açılış yapacağı merak konusu. Ekonomist Atilla Yeşilada, borsa tarafında yükselişlerin süreceğini belirterek, en çok kazandıracak ve kaybettirecek hisseler hakkında uyarıda bulundu.

8 milyonun üzerinde bireysel yatırımcı ile Türkiye'de finans piyasalarının kalbi artık Borsa İstanbul'da atıyor.

Özellikle izlenen sıkı para politikaları sonrasında Türkiye'ye giriş yapması beklenen yabancı sermaye için 'ilk durak' olarak adlandırılan Borsa İstanbul, gelecek haftalarda yaşanması muhtemel yükselişleri şimdiden fiyatlamış durumda.

Nisan ayının ilk haftasında yaşanan yukarı yönlü hareketlerde bayram öncesi 9 bin 814 puana kadar ulaşan BIST100 endeksi hakkında dikkat çeken son uyarı, ekonomist Atilla Yeşilada'dan geldi. Yeşilada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 21 Mart tarihli PPK kararına dikkat çekerek, alınan 500 baz puanlık faiz artırım kararı sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanacakların ortaya çıktığını iddia etti.

borsaistanbul1.jpgYeşilada, Borsa İstanbul'un kısa ve orta vadede tüm alternatif yatırım araçları sollayacağına inandığını belirterek, yükselmesi ve düşmesi beklenen hisseler hakkında yatırımcılara şu uyarılarda bulundu:

"DÖVİZİN YÜKSELİŞİNİ BEKLEMEK AKILSIZLIK OLUR"

Artık bu faiz artırımından sonra dövizin yükselişini beklemek akılsızlık olur. Mesele şu, Türk lirası değer kaybederken bu durum kontrollü mü yaşanacak, kontrolden mi çıkacak? Bu durum TCMB'nin açıkladığı gibi enflasyonun altında bir değer kaybı olursa, Türk lirası reel olarak değer kazanmış olacak. Ben döviz tarafında ciddi bir prim elde edilebileceğini düşünmüyorum.

Tabii ki çok güçlü bir döviz krizi hafızası var bu ülkenin. Merkez Bankası'da açık söylemek gerekirse, yılbaşından bu yana yükselen döviz talebini doğru yönetemedi ama yavaş yavaş artık insanların önce KKM'den çıkarken döviz yerine TL'ye geçtiğini, arkasından da döviz varlıklarını tasfiye ettiğini göreceğiz. Ben her zaman Türkiye'nin eurobondlarının uzun vadeli ve muhafazakar düşünen yatırımcılar için çok cazip bir alternatif olduğunu söylemiştim. Dün TCMB'nin faiz kararından sonra eurobond tarafında da çok büyük bir ralli yaşandı. Artık eskisi kadar cazip değil bunlar. Bu yüzden artık TL varlıkları ve Türk lirası finansal varlıkları konuşacağız.

doviz2.jpgKonut satışında yıllık bazda yavaşlama gördük, konut fiyat artışlarının da enflasyonun iyice gerisine düştüğünü göreceğiz. Konut ya da arsanın bir yatırım seçeneği olarak bireylerin portföyünden çıkacağını düşünüyorum. 2. el otomobil tarafında da büyük bir ucuzlama bekliyorum. Kısaca, faize ve krediye dayalı herhangi bir mal birikiminin şu anda kıymetli olmadığını düşünüyorum. Hisse senetleri konusunda ise daha da kesin ve iyimser konuşacağım. Bence artık borsa tarafında altın dönem başladı.

"BORSA GELECEK BİR YIL İÇİNDE EN FAZLA KAZANDIRAN YATIRIM OLACAK"
İkincisi, Türkiye istikrara kavuşacak derken bunun sonucunun resesyon ya da ekonomik büyümenin yavaşlaması olacağını söylemiştik. Bu şartlar altında şirketlerin kar üretimi de yavaşlayacak. O halde neden ben borsanın yükseleceğini söylüyorum. Çünkü artık sıcak paranın girişinin önünde bir engel kalmadı. Dün Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrasında uluslararası basın kuruluşlarının açıklamalarını takip ettim. Daha öncesinde Türkiye'ye çok mesafeli yaklaşan, gelişmeleri görmeden pozisyon almak istemeyen birçok fon yöneticisinin ikna olduğunu gördüm.

"SAKIN GAYRİMENKUL HİSSESİ SATIN ALMAYIN"

Bütün bunlar bir günde değişmez, yine insanlar seçim sonucunu bekleyecektir ancak seçimlerin ardından yavaş yavaş Borsa İstanbul'a girişlerin olduğunu göreceğiz. Borsa hala ucuz değil ama şöyle bir şey var, Türkiye ekonomik istikrara kavuşacak olursa ve bu yolda adımlar atarsa, Türkiye'nin kredi notu yükselecek. Bunun hisse senetleriyle ne alakası var? diye sorabilirsiniz. Türkiye, düşük kredi notu nedeniyle gelişmekte olan piyasalar hisse senedi ortalamasında ıskontoyla işlem görüyor. Bunun değişmesi, istikrara kavuşması halinde Türkiye'nin en azından gelişen piyasalar hisse endeksi civarında bir işlem görmesine ve dolayısıyla senetlerin prim yapacağını düşünüyorum.

bist44.jpgBIST100'ün bir sene içerisinde dolar bazında yüzde 50 civarında prim yapmasını akla yakın buluyorum. Daha önceki yayınlarda bunun tam tersini iddia etmiştim, neden fikir değiştiğimi açıklamakta fayda var. Birincisi, mevduat faizleri artıyorsa yine geçici olarak borsaya taşınana ama esasen TL mevduatla birikim yapan yatırımcıların satıp çıktığını göreceğiz. Son 1-2 ay içerisinde bu çıkış yaşandı ve Borsa İstanbul, 1 milyon yatırımcı kaybetti. Bu sefer çıkış sayısı daha da artabilir.

Etiketler :