Üretici isyanda: Elimizdeki çeltik duruyor Bulgaristan’dan alıyorlar

Üretici isyanda: Elimizdeki çeltik duruyor Bulgaristan’dan alıyorlar
Üretici Abdullah Sancakçavuşu, yurt dışından gelen buğdayın Türkiye maliyetinin 2 bin 300 - 2 bin 400 TL civarında olduğunu köylünün elinde yüzde 60 çeltik var. Köylünün elindeki çeltik duruyor Bulgaristan’dan ürün alıyorlar" diyerek isyan etti.

Edirne Tren Garı'na yurt dışından vagonlarla gelen tarım ürünlerinin başında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu hasat zamanı çiftçiden 3,5 - 4 liraya alınan ayçiçeğinin şimdi Bulgaristan’dan 6 TL’ye alındığını söyledi. Gaytancıoğlu, “Türk çiftçisini desteklemiyoruz, Bulgar çiftçisini destekliyoruz. Yakında Tekirdağ Limanı'ndan Rusya’dan yine ayçiçeği gelecek, buğday gelecek, soya gelecek... Yani Türkiye kendi üretebildiği her şeyi ithal ediyor. Biz buna çok üzülüyoruz. Bunun çözümü çiftçiyi desteklemek” dedi.

"Yanlış politika"

İlerleyen süreçte Rusya’nın ihraç ettiği tarım ürünlerine de vergi koyacağını belirten Ziraat Mühendisi Gaytancıoğlu “Yabancı ülkeler bize, 'Siz alıcı olduktan sonra, biz size satarız. Siz paranızı bize verin. Kendi çiftçinize vermeyin. Kendi çiftçinizi köyden kente göç ettirin, topraklarınız boş kalsın ileride topraklarınızı da biz kiralarız hatta satın alırız' diyor. Bu çok yanlış bir politika" dedi. Gaytancıoğlu, hükümeti şöyle uyardı:

"İthalat bizi son derece üzüyor"

“Bir an önce çiftçiye destek verelim. Bu ithalat bizi son derece üzüyor. Tabi ki Türkiye ithalat yapmalı, ama kendi yetiştireceği ürünleri satın almamalı. Başka ihtiyacı olan şeyleri satın alabilir. Mesela petrol alabilir, ama ayçiçeğini, pirinci, buğdayı, samanı ithal etmesi son derece yanlış. Çiftçimiz üretmek istiyor. O çiftçi Atatürk'ün çiftçisi. Yeter ki destek verelim.”

"Buğday ithal ettiğimiz için saman da ithal ediyoruz" 

Yurt dışından gelen samanları göstererek konuşmaya devam eden Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Biz sürekli Meclis'te, 'Türkiye saman ithal ediyor' diyoruz; AKP Genel Başkanı ise 'Biz saman ithal etmiyoruz' diyor, ama bakın her gelen vagon saman getiriyor. Peki neden saman ithal ediyoruz? Çünkü biz üretimden soğuduk. Daha doğrusu AKP'nin uyguladığı politikalar üretimi azalttı. Buğday ithal ettiğimiz için saman da ithal ediyoruz. AKP iktidara geldiği günden beri Türkiye'de buğday ekiliş alanları 1,5 milyon hektar azaldı. Çünkü çiftçiyi desteklemiyorlar. Çiftçi yüksek kredi faizleri altında, borçla inim inim inlerken üretimden soğuyor. Türkiye 20 milyon ton buğday üretiyor. Oysaki Türkiye'nin potansiyeli 30-35 milyon ton. Türkiye bu potansiyeli kullanabilirse hiçbir şeyi ithal etmez. Türkiye sadece buğday ithalatına 2,5 milyar dolar verdi."

"Stokta 270 bin ton pirinç var ama hala vagonlar pirinç getiriyor" 

İthalatın zamansız yapıldığına da dikkat çeken Milletvekili Gaytancıoğlu “Çiftçi ürününü satar, borçlarını öder o zaman ithalat yaparsınız. Ama çiftçi tarladan yeni çıkmış, ürününü kurutuyorken ithalat yapmanız demek büyük bir yanlıştır. Bu yanlıştan bir an önce dönülsün. Şu an ithalat engellensin istiyoruz. En azından bu ay sonuna kadar devam etsin, ondan sonra engellensin. Bizim yeni ürünümüz piyasaya çıkacak. Stoklarımızda 270 bin ton pirinç var ama hâlâ vagonlar pirinç getiriyor” diye konuştu.

Ziraat Odası: Üreticinin deposunda 200 bin ton fazlası var 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise üreticinin depolarında, çeltik sezonuna kadar ihtiyaçları olan çeltikleri olduğunu ve 200 bin ton fazlaları bulunduğuna dikkat çekti. Arabacı, gümrük ithalat vergilerinin 30 Nisan’a kadar yüzde 5’e düşürüldüğünü ve süreninin daha öne alınması gerektiğini söyledi. Hüseyin Arabacı, “Bu konuda taleplerimizi ilettik ancak bir değişiklik olmadı. 30 Nisan’a kadar gümrük vergileri yüzde 5 olmak kaydıyla yurt dışından çeltik geliyor. Ki elimizde sezona kadar yetecek çeltik var ve fazlası da var. Bu bizim önümüzdeki sezonda da fiyatlarımızı etkileyecektir. O yüzden bu sürenin daha öne alınmasını ve 30 Nisan’ı da geçmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Tarlada hazırlık yapan ve yurt dışından gelen her ürünün kendilerini ciddi biçimde etkilediğini savunan çiftçiler ise bir hayli dertli. Uygulanan tarım politikasının yanlış olduğunu ve daha iyi yönetilmesi gerektiğini savunan Edirneli üretici yurtdışından gelen malın iç piyasa fiyatlarına olumsuz yansıdığı bunun da üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

"Köylünün elinde çeltik var, Bulgaristan'dan çeltik alıyorlar" 

Üretici Abdullah Sancakçavuşu, yurt dışından gelen buğdayın Türkiye maliyetinin 2 bin 300 - 2 bin 400 TL civarında olduğunu belirtti. Sancakçavuşu, buğdayın sezonda 1600 - 1700 TL civarında alımının yapıldığını ve nedense bir anda 2 bin 300-2 bin 400 TL civarına çıktığını vurguladı. Üretici Sancakçavuşu, şöyle konuştu:

“Yurt dışından ithal edilen ürüne ödenen para üreticiye ödense ortalama 500 kg ürün aldığımız tarlamızdan verilecek destek ile 700-800 kg'lara kadar ürün alabiliriz. Neden? Gübremizi çok kullanırız, sulamamızı yaparız her şeyde kullanırız. Çiftçi desteklenmesi lazım. Hükümet çiftçiyi desteklemiyor. Yurt dışından ithal getirmek zorunda kalıyoruz. İthal buğday da olsa, çeltik de olsa maliyetler bize göre daha yüksek. Paramız yurt dışına gideceğine çiftçimizi destekleseler bizce daha iyi olur ve daha verimli olur, ülke ekonomisi dışa bağımlı olmaz. Bulgaristan’dan çeltik geliyor ve çok hızlı geliyor. Trakya’da bütün çeltik fabrikaları trenlerle Bulgaristan’dan çeltik getiriyor. Köylünün elinde yüzde 60 çeltik var. Köylünün elindeki çeltik duruyor Bulgaristan’dan ürün alıyorlar. Yani bu nasıl bir mantık anlamış değiliz.”

"Biz Özal zamanında Rusya'ya buğday satıyorduk" 

Çiftçiler, ithal edilen tarım ürünlerinin çiftçinin aleyhine olduğunu, ithal ürünler aracılığıyla iç piyasanın düşürdüğünü ileri sürdüler. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan çiftçiler, ithal edilen ürünlerle rekabet edecek güçlerinin olmadığını ve çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Destek sağlanırsa hem devletin hem de üreticinin güçleneceğini söyleyen çiftçiler “Biz Özal zamanında Rusya’ya buğday satıyorduk. Şimdi ithal eder duruma geldik” açıklamasını yaptı.

ANKA

Fotoğraf: AA

 

Etiketler :