Ünlü ekonomist ATM’den 100 TL'den küçük banknot alamayınca bunları yazdı

Ünlü ekonomist ATM’den 100 TL'den küçük banknot alamayınca bunları yazdı
ATM’den 100 TL’den küçük banknot çıkmayınca, sosyal medyada 2012'deki çarpıcı açıklamalar yeniden hatırlandı. Türk lirası ve ekonominin o dönemki sembolik gücüne atıf yapıldı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, ATM’den 100 liradan küçük banknot alamayınca sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Kara, bu durumu 2012’deki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla ilişkilendirdi. Başçı, Türk lirasının o dönemdeki yeni simgesini tanıtırken, TL'nin "güvenli bir liman" olduğunu vurgulamıştı.

ATM SORUNU VE HATIRLATILAN SÖZLER

Prof. Dr. Kara, ATM’nin 100 TL’den küçük banknot vermemesinin ardından X hesabından bir paylaşım yaparak, 2012'deki açıklamaları gündeme taşıdı. Kara, paylaşımında Başçı’nın TL simgesi için kullandığı, “Çıpa, liranın güvenli liman oluşunu simgeliyor. Paralel çizgiler ise istikrar içinde yükselen değeri ifade ediyor” sözlerini hatırlattı.

303859.jpg

DÖVİZ KURLARI VE TL'NİN DURUMU

Türk lirası, yılbaşından bu yana dolar ve euro karşısında yüzde 16 değer kaybetti. Geçen hafta dolar 34 lirayı, euro ise 38 lirayı aşarak yeni rekorlar kırdı. Buna karşılık, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikalarının Türk lirasını güçlendirdiğini belirtti. Karahan, temmuz ayında verdiği bir röportajda, TL’nin değer kazanmasının arkasında bu politikaların etkili olduğunu söyledi.

2012'DEKİ SİMGESİNİN HATIRLATTIĞI YILLAR

2012 yılında Erdem Başçı’nın açıkladığı Türk lirasının yeni simgesi, dönemin ekonomik gücünü simgelemek amacıyla tasarlanmıştı. O tarihte dolar 1,75 lira, euro ise 2,32 liraydı. Başçı, simgenin çıpaya benzetilmesini, “Liranın güvenli bir liman olduğunu simgeliyor” sözleriyle ifade etmişti.

thumbs-b-c-9bf608662f6c629f028f1920ccc6a39c.jpg

TL'NİN ZAMANLA YAŞADIĞI DEĞER KAYBI

O dönemden bu yana TL’nin durumu, küresel ve iç ekonomik şartlara bağlı olarak önemli değişimler yaşadı. 2024’e gelindiğinde TL’nin bu değer kaybı, hem akademik çevrelerde hem de sosyal medyada sık sık tartışma konusu haline geldi.

Kaynak:Haber Merkezi