Türkiye'den dünyanın dört bir yanına kumaş satıyordu. Ünlü şirketin iflası isteniyor! Bir başarı hikayesinin sonu
1970'li yıllarda çırak olarak başladığı tekstil sektöründe, İstanbul Bağcılar'da ilk fabrikasını açarak yükselişe geçen Akkoyun, ikinci kuşak Özgür Akkoyun'un liderliğinde yurtdışından getirilen makinelerle kendi kumaşlarını üretmeye başlamıştı. Yılda 5 bin 500 ton kumaş üretim kapasitesine ulaşan ve Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Moldova, Rusya, Moldova ve Tacikistan gibi birçok ülkeye ihracat yapan Akkoyun, Avrupa ve dünya modasına yön veren markalara da kumaş tedarik ediyordu.
Peki Neler Oldu?
Son yıllarda yaşanan ekonomik belirsizlikler, artan hammadde ve üretim maliyetleri, döviz kurundaki dalgalanmalar ve küresel rekabetin artması gibi etkenler Akkoyun'u da zor durumda bıraktı. Şirket, tüm çabalara rağmen mali yükünü hafifletemeyince konkordato ilan etmek zorunda kaldı.
Konkordato Ne Anlama Geliyor?
Konkordato, bir şirketin borçlarını yeniden yapılandırması için mahkemeden talep ettiği bir koruma mekanizmasıdır. Bu süreçte şirket, borçlularına olan borcunu ödeme planı sunar ve mahkeme tarafından onaylanması halinde bu planı uygulamaya koyar.
Akkoyun Tekstil Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Zümra Örme Kumaş Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile Özgür Akkoyun geçtiğimiz yıl konkordato ilan etti.
Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin komiserliğinde devam eden konkordato sürecinde İcra ve İflas Kanunu’nun 302’nci maddesi kapsamında alacaklılar toplantısı gerçekleştirilmesine karar verildi.
Alacaklılar 11 Mart’ta yapılacak toplantı ve sonrasındaki 7 günlük iltihak süresi içerisinde konkordatonun kabulü veya reddi yönünde oy kullanabilecek.