Türkiye Ukrayna yakınlaşması yeni bir gaz krizine yol açar mı? İşte uzman isimden net yanıt

Türkiye Ukrayna yakınlaşması yeni bir gaz krizine yol açar mı? İşte uzman isimden net yanıt
Rusya Ukrayna gerilimi devam ederken bu gün Erdoğan Ukrayna'ya gitti. Ziyaret sırasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Bu gelişme üzerine 'İran'la yaşanan doğalgaz krizinin ardından şimdi de Rusya ile bir gaz sıkıntısı yaşanır mı?' sorusu gündeme geldi. İşte BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım'ın bu soruya verdiği net yanıt.

Ukrayna ve Rusya arasında gerilim tırmanırken Erdoğan Ukrayna'ya bir ziyaret gerçekleştiriyor. "Türkiye ile 'güçlü bir ekonomik sinyal' vermek istediklerini" belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ziyaret sırasında Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamaya hazırlandıklarını söylemişti.

Bu açıklamadan hemen sonra Rusya Devlet Başkanı Putin, "Avrupa'ya gönderilen gaz hacimleri yaklaşık yüzde 40'a kadar düştü ve gelecek yıl Avrupa'daki ortaklarımız, muhtemelen sorun yaşayacak" dedi. Putin'in bu sözü Avrupa'ya 'gaz tehditi' olarak algılanırken akıllara Türkiye ile Ukrayna arasındaki yakınlaşmanın ilerleyen süreçte yeni bir doğalgaz krizine dönüşmesi ihtimalini getirdi. Bu ihtimali BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım halktv.com.tr'ye değerlendirdi.

gokhan-yardim.jpg

"1984 yılından beri Türkiye ile Rusya arasında doğalgazdan kaynaklı hiçbir kriz yaşanmadığını" belirten Gökhan Yardım Türk Hava Kuvvetleri'ne F-16 tipi savaş uçağı tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Sukhoi Su-24 tipi bir saldırı uçağının düşürülmesini hatırlatarak o zaman bile bir doğalgaz kesintisi yapılmadığını ifade etti.

"Meslek hayatımın 21 yılını Ruslar ile aktif müzakere ederek yaşadım" diyen Gökhan Yardım "Ruslar bir anlaşma yaptılar ve onu da imzalayarak resmiyete kavuşturduysalar bu taahhütlerine uyarlar. Hiç bir şekilde kendi iç politik olaylarının içine koymazlar. Bizim Rusya ile Çeçenistan konusunda da sorunlarımız oldu. Ben Eski Başbakan Ecevit ile BOTAŞ Genel Müdürü olarak Rusya'ya gittim. Müzakere masasında Çeçenistan konusu açıldı ve görüşüldü. Ama hiçbir şekilde aramızdaki ticari anlaşmalara yansıyacağı gibi bir şey hissettirmediler. Türkiye zaten Ukrayna ile yakın. Ukrayna ile bir sürü ticari ilişkilerimiz var. Her olayı kendi içerisinde değerlendirmek lazım. O yüzde Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanacak olan serbest ticaret anlaşmasının Rusya'dan gaz alımımızı etkilemeyeceği kanısındayım. Türkiye İran ile yaşanan bir sorunun benzerini Rusya ile yaşamaz" dedi.

"Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2026 yılına kadar birisi BOTAŞ ve Rus enerji şirketi Gazprom arasında imzalanan Türk Akım üzerinden gelen 5.75 milyar metreküp anlaşma, diğeri de 16 milyar metreküp olan Mavi Akım anlaşması var. Ayrıca tahkim ve ödeme sorunları olmadığı özel şirketlere ait yine Türk Akım üzerinden gelen daha uzun süreli anlaşmalar var.

Rusya Avrupa'ya fazla gaz vermiyor

Putin'in "Avrupa önümüzdeki yıl gaz sıkıntısı yaşayabilir açıklamasını" yorumlayan Gökhan Yardım, "Zaten işin pratiğine baktığımızda Rusya Avrupa'ya bu kış taahhütlerinin dışında ilave gaz vermedi. Rusya Avrupa'ya fazla gaz vermiyor ama imzaladığı anlaşmalarına da uyuyor" dedi.