Tezgahlardaki o ürün altın fiyatları ile yarışıyor! Köylüyü köşe yapan fiyatları duyanlar aklını oynattı

Tezgahlardaki o ürün altın fiyatları ile yarışıyor! Köylüyü köşe yapan fiyatları duyanlar aklını oynattı
Dolar ve altın fiyatları artış gösterirken bu ürünün fiyatını duyanların gözleri yuvalarından fırladı. Muğla'da yetiştirilen o ürün adeta altınla yarışıyor. İşte altın fiyatlarıyla rekabet eden o ürün…

Muğla'da yetiştirilen kuzugöbeği mantarı, köylülerin de geçim kaynağı olarak pazarlarda marketlerde yerini alıyor. Kuzugöbeği mantarının fiyatlarını görenlerin ağzı açık kaldı. Tezgahların baş tacı bu ürünün fiyatı altına yaklaştı. İşte altın fiyatlarıyla rekabet eden o ürün…

NE DOLAR NE DÖVİZ

Muğla'nın Menteşe ilçesinde yetiştirilen kuzugöbeği mantarının fiyatları aldı başını gidiyor. Köylülerin geçim kaynağı olarak görülen kuzugöbeği mantarının fiyatı dudak uçuklattı.
Geçtiğimiz yıl 400 ila 500 TL'den satılan kuzugöbeği mantarının fiyatı şimdilerde altında yarışıyor. Kurak geçen bir senenin ardında kuzugöbeği mantarı da zamlardan nasibini aldı. Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.

TV 100’ün haberinde yer alan bilgiler doğrultusunda Muğla'nın Menteşe ilçesinde halk pazarında satılan kuzugöbeği mantarının kilosunun 800 ila 1.000 TL’den alıcı bulduğu belirtildi. Geçmeli köy ürünleri satarak sağlayan Elif Togay, “Kuzugöbeği bu mevsimlerde çıkan bir ürün. Bizim burada kuzugöbekleri 2 ay sürer çok gıdalı, çok faydalı bir mantar. Şu anki fiyatı kilosu 800 ile 1000 TL arasında değişiyor” açıklamalarında bulundu.

tezgah1.jpeg

Kan şekerini dengelemek için kullanılan kuzugöbeği mantarı güçlü bir besin olarak görülmektedir. Riski bulunan vatandaşlar tarafından sıkça tüketilen kuzugöbeği mantarı düşük kalorili olması nedeniyle diyet öğünlerinde de vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak görülmektedir.

Hadi gelin, hiç lafı uzatmadan başlayalım!

Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir?

Morel mantarı, höbelen mantarı ve döbelen mantarı gibi isimlerle de anılan kuzu göbeği mantarı, ne yazık ki yetiştiriciliği pek de kolay olmayan bir mantar türü. Dolayısıyla onu yetiştirmek için bilinmesi ve uygulanması gereken önemli püf noktaları var. Şimdi bu püf noktaları öğrenme, kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir keşfetme zamanı!

Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle:

Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor. Bunun için en uygun ağaçlar ise karaçam ağaçları. Eğer çevrenizde dibine mantar ekebileceğiniz karaçam ağaçları varsa kuzu göbeği mantarı yetiştirmek için ilk şartı sağlamışsınız demektir. Ancak yeterli mi? Tabii ki değil. Kuzu göbeği mantarlarının tohumlarını ekmeye başlamadan önce toprağı mutlaka zararlılardan ve yabani otlardan arındırmanız gerekiyor. Tüm bunlar tamamsa ikinci adıma geçebiliriz.

kuzugobek.jpeg

Tohumların temini: Kuzu göbeği mantarını tohumdan yetiştirebilirsiniz. Ancak hem yetiştirmesi zor hem de çok değerli bir mantar türü olduğu için kuzu göbeği mantarı tohumlarını mutlaka güvenilir adreslerden temin etmeniz büyük önem taşıyor. Dolandırıcılığa maruz kalmadığınızdan emin olarak güvendiğiniz bitki yetiştiricilerinden, ziraat mühendislerinden bu konuda destek alabilir, daha önce kuzu göbeği mantarı yetiştiriciliği yaptığını bildiğiniz kişilerden de yardım alabilirsiniz. Kuzu göbeği mantarı tohumunu piyasada genel olarak özel kitler halinde bulursunuz, aklınızda bulunsun.

Tohumların ekimi: Kuzu göbeği mantarı tohumlarını ekeceğiniz toprağı öncesinde alçı ve odun külü gibi farklı malzemelerle karıştırarak zenginleştirmeniz gerekiyor. Böylece toprağı daha çok verim alabileceğiniz bir hale getirmiş oluyorsunuz. Ardından toprağı son bir kez çapalayıp havalandırmanız da önemli. Toprak hazır olduğunda yapmanız gerekense elinizdeki mantar tohumu kitini üzerinde anlatıldığı şekilde ekime hazır hale getirmek. Eğer kit üzerinde aksi bir uyarı yapılmadıysa temiz içme suyu ve şeker pekmezini karıştırıp içine tohumları ilave edin ve karışımı bir taşım kaynatıp dinlenmeye bırakın. 1-2 gün dinlendirdikten sonra temiz bir bez yardımıyla tohumları sudan süzerek ayırın. Elinizde kalan suyu mantarları ekeceğiniz toprağa dökün. Ardından kuzu göbeği mantarı tohumlarını toprağa güzelce serin ve üzerini 1 santimetre kalınlığını geçmeyecek kadar ince bir toprak ve yaprak tabakasıyla dikkatlice kapatın.

Sıcaklık ve mevsim: Kuzu göbeği mantarı tohumlarını ekmeye karar verdiğinizde sıcaklık ve mevsime de özen göstermeniz gerekiyor tabii. Bu tür mantarlar için genel olarak önerilen sıcaklık 15 ila 20 santigrat dereceler arası. Eğer bulunduğunuz bölge soğuksa ya da çok sıcaksa bu sıcaklığa geleceği mevsimi mutlaka beklemeniz gerekiyor. Ülkemiz için genel ekim zamanı olarak önerilen ise sonbahar ayları ya da yaz sonu oluyor, aklınızda bulunsun.