Tarım Kredi Kooperatifleri gıda ve temizlik ürünlerinde yüzde 50 indirim yapacağını duyurmuştu! İndirim lafta kaldı
kilo sütte yalnızca 1 TL ile yüzde 5 oranında indirim yapılırken; 870 gram tam yağlı süzme peynirin fiyatı 79 lira 50 kuruştan 77 TL 50 kuruşa düşürüldü. En fazla indirimin yapıldığı ürün yüzde 27 ile 34 lira 25 kuruştan 25 TL'ye düşürülen 830 gramlık domates salçası oldu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın marketlerdeki yüksek fiyatlara karşı alışveriş yapılmasını sıklıkla dile getirdiği Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, 16 Ekim'den itibaren temel ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim yapacağını duyurmuştu.
ANKA Haber Ajansı, 16 Ekim'de uygulanacak indirimli ürün fiyatlarına ulaştı. Yeni fiyat listesinde hiçbir üründe yüzde 50 indirim yapılmadı.
Süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, salça, çay, un gibi temel ihtiyaç ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu" gibi ürünleri kapsayan temel gıda ve temizlik ürünlerinde indirimler, 2 TL ve 3 TL bandında kaldı.
2 Kasım'a kadar devam edecek kampanyada ürünlerde yapılan indirimler şöyle:
500 gram çay, 56 TL 90 kuruştan 52 lira 90 liraya indirildi.
Bir litre sıvı yağ 41 TL 21 kuruştan 38 TL'ye düştü.
Bir kilogram nohut 35 TL'den 32, 90 TL'ye düştü.
Bir kilo pirinç 35 TL 25 kuruştan 33 TL'ye indirildi.
Bir kilo mercimek 25 TL'den 21 lira 90 kuruşa düştü.
700 tam yağlı kaşar peynir 135 TL'den 127 lira 50 kuruşa düşerek yüzde 7,5 indirim yapıldı.
870 gram tam yağlı süzme peynir 79 lira 50 kuruştan 77 TL 50 kuruşa indirildi. Yaklaşık yüzde 2 oranında indirim yapıldı.
1 litre süt 19 lira 90 kuruştan 18 TL 90 kuruşa düşerek 1 TL indirim yapıldı.
830 gram domates salçası, 34 lira 25 kuruştan 25 TL'ye düşerek yüzde 27 ile en fazla indirim yapılan ürün oldu.
40'lı tuvalet kağıdı 169 lira 90 kuruştan 159 TL 90 kuruşa düşürüldü.
İNDİRİMLİ ÜRÜN ALMAK İÇİN MARKETE GİDENLER ELİ BOŞ DÖNDÜ
Bugün Ankara’daki Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin altındaki markete indirimli ürünlerden almak için gelen vatandaşlar, elleri boş döndü.
"İNDİRİM YOK. BİSKÜVİ VE GOFRETTE VAR. PEYNİRDE, ZEYTİNDE DİĞER GIDA ÜRÜNLERİNDE ÖYLE BİR ŞEY YOK, YALAN SÖYLÜYORLAR"
Alışverişe gelen Süleyman Kaptan, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:
“İndirim yok. Bisküvi ve gofrette var. Peynirde, zeytinde diğer gıda ürünlerinde öyle bir şey yok, yalan söylüyorlar. Bakın boş boş (elindeki alışveriş torbasını göstererek) almadan gidiyorum. Normalde almam gerekirdi. Liste var cebimde. Peynirde indirim niye yok? Zeytin, sıvı yağda… O yüzde 50, yüzde 30 düşük fiyatları ayçiçek yağında niye yapmıyorlar? 1 lirayla bu işler olmaz. Çocuk kandırır gibi kandırmasınlar insanları. Ciddi konuşsunlar. Devlete ciddiyet yakışır. Bizim çocukluğumuzda devlete güvenimiz tamdı devlet dediğin zamana doğruyu öğreten, doğruyu gösteren bir kurumdu ama şimdi bütün gofret… Benim yaşım 77 ne gofreti yiyeceğim.”
Bir emekli de “Eskiden petrole bir defa zam geliyordu belki hiç gelmiyordu. Şimdi iki günde bir geliyor. Ne yapacağız biz? Emekliyim ben oradan oraya koşuyorum. Geldim belediyeden ekmek aldım ne yapayım” dedi.
"MAKARNADAN 4 PAKET ALIRSAN 34 LİRALIK SALÇAYI SANA 25 LİRAYA VERİRİM DİYOR. CAMBAZLIK…"
Bir emekli çift ise indirim için markete geldiklerini belirterek, “Makarnadan 4 paket alırsan 34 liralık salçayı sana 25 liraya veririm diyor. Cambazlık biraz. İç fındık alacaktım baktım geçen senenin mahsulü. Yahu ne yüzde 50’si 200 gram fındığın kilosu 650 liraya geliyor. 4 marka almaya neden mecbur ediyor. Bunlar hep ticari oyunlar. Ondan sonra 10 TL indirim mi yapıyorlarmış salçadan” derken; vatandaşın eşi ise “Buraya alışveriş yapmaya gelelim hem de indirimi görelim dedik ama fiyatlar bir yerden veriyor bir yandan alıyor” dedi.
SUİÇMEZ: "ÜRETİM SORUNUNU ÇÖZEMEZSEK MARKETLERE TALİMAT ÜSTÜNDEN GIDA ENFLASYONUNU ÇÖZEMEYİZ”
Tarım Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise "Tarım Kredi Kooperatifleri’nde yeni bir ürün kampanyası başlatılmasını müjde olarak sunulmasını biz önemli ama ihtiyatlı olarak yaklaşıyoruz. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı’nın daha önce talimatla Tarım Kredi marketleri, üç harfli zincir marketlerde fiyatların düşürülmesi önerilerine rağmen yıllar içerisinde gıda enflasyonu düşmediyse, raftaki fiyatlar düşmediyse bizim sorunu tüketici boyutunda değil üretici boyutunda çözmemiz gerekir. Enflasyonun yüzde 65 olmasının beklendiği bir ortamda gelecek yıl ödenecek toplam tarım destek bütçesi yüzde 44’se tarımsal ürünlere, buğdayda arpada ayçiçeğinde, pamukta, şeker pancarında verilen alım fiyatlarının maliyetinin altında olması nedeniyle çiftçilerin gelecek yıl ekim alanından uzaklaşacak olması, mazotun 40 lira gübrenin 14 liralara yükseldiği bir ortamda somut ÖTV ve KDV indirimleriyle gerekli desteklerin verilmeyecek olması, 2004 yılında gübreye hiçbir destek artışının yapılmayacak olması, bütün bunların içinde destek boyutu, alım garantisi zamanında destek gibi sorunlarla kendimize yeterlilik sorunu çözemezsek üretim sorununu çözemezsek raflar üstünden ya da marketlere talimat üstünden enflasyon baskınlarıyla biz gıda enflasyonu sorununu çözemeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın daha önce de Tarım Kredi marketlerine yönelik indirim çağrıları vardı. Şu an 3 bin şubesi olsa da Tarım Kredi marketlere gelen ürünler tarlada yüksek maliyetle üretiliyorsa bu ortamda bizim üretim maliyetini gidermemiz lazım."