Talep ‘GES’medi

Talep ‘GES’medi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin talebin çok iyi olduğunu söylediği gelire endeksli senetlere (GES) olan talep sadece 7 milyar lira oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin dövize olan talebi durdurmak için büyük müjde olarak sunduğu ve yaklaşık bir hafta önce talebin çok büyük olduğunu söylediği gelire endeksli senetlere (GES) olan talep düşük kaldı. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda talep toplama tarihi dün sona eren GES için 3 kamu bankasına gelen toplam talebin sadece 7 milyar lira olduğunu belirterek, “GES hayal kırıklığı. Bakan Nebati istifa edecek mi?” dedi.

Nureddin Nebati, 17 Haziran’da yaptığı açıklamada talebin çok iyi durumda olduğunu belirterek, ''Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz'' demişti.

Yıllık getirisi yüzde 25.54

GES’lerin getirileri, kamu iktisadi teşebbüsleri içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacağı açıklanan GES’in, gelir gerçekleşmelerine göre azami yıllık bileşik getiri oranının yüzde 25.54'ü bulabileceği belirtilmişti.

Nebati, "GES'la dolar 5-6 lira birden düşecek" demiş

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gelire endeksli senetle (GES) birlikte doların 5-6 lira düşeceğini söylediği bilgisini paylaştı.

Balbay'ın köşesinde aktardığı bilgilere göre, Nebati Erdoğan'a "Efendim GES’le kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden daha büyük bir çıkış yakalayacağız. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gibi köklü kuruluşlarımıza endeksli olacak GES’le dolar 5-6 lira birden düşecek. İklim değişecek. Bize güven artacak. Devamında benzer yöntemlerle sonbahara son derece olumlu bir havada gireceğiz" dedi.